De verschillende Kamerfracties proberen het volgende week eens te geraken over een tekst voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van dinsdag op Zaventem en in Brussel. Ze moeten het bijvoorbeeld eens zien te geraken over het mandaat van zo'n commissie en over de duur van de werkzaamheden.

Pakket wetswijziging

Na de vergadering van de gemengde commissie Justitie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken, vond vrijdag nog een conferentie van de voorzitters plaats. Die besliste dat dinsdag om 10.00 uur de begeleidingscommissie van het Comité P en I bijeenkomt, terwijl in de namiddag de bijzondere commissie Terreurbestrijding vergadert met de bedoeling te stemmen over een pakket wetswijzigingen.

Technici van de fracties zullen dinsdag eveneens rond de tafel gaan zitten om overeenstemming te zoeken over het wetsvoorstel dat de onderzoekscommissie in het leven roept. Woensdagmorgen vindt een nieuwe bijeenkomst van de conferentie van de voorzitters plaats, aldus Kamervoorzitter Siegfried Bracke. De groenen hadden geprobeerd om op korte termijn nog een opvolgingscommissie te organiseren na de vergadering van de verenigde commissie van vandaag, maar daarover bestond geen akkoord binnen de conferentie.

Geen vakantie

"Het is vrij duidelijk dat we niet op verlof gaan", stelde voorzitter Bracke. "Met dien verstande dat het reglement te allen tijde van toepassing blijft". Indien een Kamerlid vindt dat er aanleiding is om een minister te horen, dan is dat een zaak voor zowel de Kamervoorzitter, als de commissievoorzitter en de minister, luidt het. Het ziet er overigens naar uit dat er in de aanloop naar de oprichting van de onderzoekscommissie, nog extra plenaire vergaderingen zullen plaatsvinden.

Normaliter zou het Open VLD toekomen om de voorzitter van de onderzoekscommissie te leveren. Vanuit de oppositie wordt evenwel aangegeven dat een oppositielid die functie te laten bekleden, een goed signaal zou zijn naar openheid en transparantie. (Belga/AVE)

De verschillende Kamerfracties proberen het volgende week eens te geraken over een tekst voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van dinsdag op Zaventem en in Brussel. Ze moeten het bijvoorbeeld eens zien te geraken over het mandaat van zo'n commissie en over de duur van de werkzaamheden. Na de vergadering van de gemengde commissie Justitie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken, vond vrijdag nog een conferentie van de voorzitters plaats. Die besliste dat dinsdag om 10.00 uur de begeleidingscommissie van het Comité P en I bijeenkomt, terwijl in de namiddag de bijzondere commissie Terreurbestrijding vergadert met de bedoeling te stemmen over een pakket wetswijzigingen.Technici van de fracties zullen dinsdag eveneens rond de tafel gaan zitten om overeenstemming te zoeken over het wetsvoorstel dat de onderzoekscommissie in het leven roept. Woensdagmorgen vindt een nieuwe bijeenkomst van de conferentie van de voorzitters plaats, aldus Kamervoorzitter Siegfried Bracke. De groenen hadden geprobeerd om op korte termijn nog een opvolgingscommissie te organiseren na de vergadering van de verenigde commissie van vandaag, maar daarover bestond geen akkoord binnen de conferentie."Het is vrij duidelijk dat we niet op verlof gaan", stelde voorzitter Bracke. "Met dien verstande dat het reglement te allen tijde van toepassing blijft". Indien een Kamerlid vindt dat er aanleiding is om een minister te horen, dan is dat een zaak voor zowel de Kamervoorzitter, als de commissievoorzitter en de minister, luidt het. Het ziet er overigens naar uit dat er in de aanloop naar de oprichting van de onderzoekscommissie, nog extra plenaire vergaderingen zullen plaatsvinden.Normaliter zou het Open VLD toekomen om de voorzitter van de onderzoekscommissie te leveren. Vanuit de oppositie wordt evenwel aangegeven dat een oppositielid die functie te laten bekleden, een goed signaal zou zijn naar openheid en transparantie. (Belga/AVE)