Zakia Khattabi kandidate van Ecolo voor Grondwettelijk Hof

Zakia Khattabi

Ecolo schuift voormalig voorzitster Zakia Khattabi naar voren als kandidaat-rechter bij het Grondwettelijk Hof. Indien ze naar het Grondwettelijk Hof verhuist, betekent dat het einde van haar politieke loopbaan.

Het Grondwettelijk Hof bestaat uit zes juristen en zes voormalige parlementsleden met minstens vijf jaar ervaring op de teller. De kandidaten moeten minstens veertig jaar oud zijn. De Kamer en de Senaat leggen afwisselend een lijst met kandidaten voor. Ditmaal is het de beurt aan de Senaat. De lijst moet steun krijgen van een tweederdemeerderheid.

De federale raad van de Franstalige groenen duidde Khattabi vrijdag aan als vervangster van Jean-Paul Snappe, die met pensioen gaat. Snappe was in het verleden senator en Waals parlementslid voor Ecolo. De vrijgekomen post komt in principe Ecolo toe.

Covoorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane bevestigden zondag op de Franstalige zender RTL-TVi de kandidatuur van Khattabi. Bij de verkiezingen van 26 mei werd ze verkozen in de Kamer. Indien ze naar het Grondwettelijk Hof verhuist, betekent dat het einde van haar politieke loopbaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content