Dat meldt de regionale televisiezender ATV en wordt bevestigd door het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

(On)opzettelijke fouten

In een reactie geeft kabinetschef Philippe Beinaerts aan dat eventuele tuchtmaatregelen formeel moeilijk zouden standhouden omdat er destijds in 2010 geen tuchtprocedure werd opgestart door toenmalig burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en het nu wel erg laat zou zijn om dat alsnog te doen.

'Maar ook inhoudelijk is er een probleem, want het arrest van het hof van beroep heeft het over onopzettelijke fouten, terwijl een tuchtprocedure bedoeld is voor opzettelijke fouten', stelt Beinaerts. 'We willen wel benadrukken dat deze tuchtrechtelijke beslissing geen waardeoordeel inhoudt over het resultaat van het strafrechtelijke luik. Dat staat hier volledig los van.'

Geweld

Het hof van beroep veroordeelde in februari de teamleider van het BBT tot negen maanden cel met uitstel voor onopzettelijke doding, zes teamleden kregen zes maanden cel met uitstel en één BBT'er die slechts beperkt bij de interventie betrokken was, werd vrijgesproken. Er bestond volgens het hof geen twijfel dat het optreden van het BBT tot de dood van Jonathan Jacob had geleid. De politiemensen hadden hun opdracht blindelings uitgevoerd in plaats van rekening te houden met de omstandigheden en andere opties te overwegen, klonk het.

De toenmalige directeur en de psychiater van de Broeders Alexianen in Boechout kregen zes maanden cel met uitstel voor schuldig verzuim.

Jonathan Jacob verkeerde op 6 januari 2010 in een acute psychose met gevaar op ontwenningsverschijnselen toen hij werd opgepakt door de lokale politie van de zone Minos in Borsbeek. Het parket oordeelde dat een onmiddellijke opname zich opdrong, maar bij de Broeders Alexianen werd die opname tot tweemaal toe geweigerd omdat Jacob zich agressief opstelde. De politie nam hem mee naar een cel in het politiekantoor van Mortsel en riep de hulp van het Antwerpse BBT in om de twintiger te immobiliseren, zodat een dokter hem een kalmerende spuit kon toedienen. Tijdens de procedure die het BBT vervolgens uitvoerde, kreeg Jacob rake klappen te verwerken. Hij stierf aan inwendige bloedingen.

Afgewezen

Zowel de BBT'ers als de psychiater en voormalig directeur werden ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de nabestaanden van Jacob.

Zes BBT'ers wilden overigens na hun veroordeling nog in cassatie gaan, maar dat verzoek werd begin juni afgewezen.

Dat meldt de regionale televisiezender ATV en wordt bevestigd door het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA).In een reactie geeft kabinetschef Philippe Beinaerts aan dat eventuele tuchtmaatregelen formeel moeilijk zouden standhouden omdat er destijds in 2010 geen tuchtprocedure werd opgestart door toenmalig burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en het nu wel erg laat zou zijn om dat alsnog te doen. 'Maar ook inhoudelijk is er een probleem, want het arrest van het hof van beroep heeft het over onopzettelijke fouten, terwijl een tuchtprocedure bedoeld is voor opzettelijke fouten', stelt Beinaerts. 'We willen wel benadrukken dat deze tuchtrechtelijke beslissing geen waardeoordeel inhoudt over het resultaat van het strafrechtelijke luik. Dat staat hier volledig los van.' Het hof van beroep veroordeelde in februari de teamleider van het BBT tot negen maanden cel met uitstel voor onopzettelijke doding, zes teamleden kregen zes maanden cel met uitstel en één BBT'er die slechts beperkt bij de interventie betrokken was, werd vrijgesproken. Er bestond volgens het hof geen twijfel dat het optreden van het BBT tot de dood van Jonathan Jacob had geleid. De politiemensen hadden hun opdracht blindelings uitgevoerd in plaats van rekening te houden met de omstandigheden en andere opties te overwegen, klonk het. De toenmalige directeur en de psychiater van de Broeders Alexianen in Boechout kregen zes maanden cel met uitstel voor schuldig verzuim. Jonathan Jacob verkeerde op 6 januari 2010 in een acute psychose met gevaar op ontwenningsverschijnselen toen hij werd opgepakt door de lokale politie van de zone Minos in Borsbeek. Het parket oordeelde dat een onmiddellijke opname zich opdrong, maar bij de Broeders Alexianen werd die opname tot tweemaal toe geweigerd omdat Jacob zich agressief opstelde. De politie nam hem mee naar een cel in het politiekantoor van Mortsel en riep de hulp van het Antwerpse BBT in om de twintiger te immobiliseren, zodat een dokter hem een kalmerende spuit kon toedienen. Tijdens de procedure die het BBT vervolgens uitvoerde, kreeg Jacob rake klappen te verwerken. Hij stierf aan inwendige bloedingen. Zowel de BBT'ers als de psychiater en voormalig directeur werden ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de nabestaanden van Jacob. Zes BBT'ers wilden overigens na hun veroordeling nog in cassatie gaan, maar dat verzoek werd begin juni afgewezen.