In de zaak van Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, zal de Gentse KI op 28 juni beslissen of en voor welke feiten De Gelder verwezen wordt naar het hof van assisen.

De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij bekende later ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene.

Er hangt De Gelder ook nog een aanklacht van 'poging tot moord' op de buren van Elza Van Raemdonck boven het hoofd. Enkele dagen voor bovengenoemde feiten stond De Gelder namelijk aan de deur van de buren van Van Raemdonck. Volgens het onderzoek zouden de buren de eerste slachtoffers geworden zijn, want De Gelder was gewapend en voorbereid om te moorden. Haentjens erkent dat zijn cliënt die dag aanwezig was aan het huis van de buren, maar betwist dat dat een poging tot moord betekent.

"Er is nooit een begin van uitvoering geweest, omdat de buren niet thuis waren toen mijn cliënt aan de deur stond. Anders zou mijn cliënt ook vervolgd moeten zijn voor andere slachtoffers die niet aanwezig waren toen hij zijn daden pleegde, zoals de man van Elza Van Raemdonck", stelt Haentjens.

Ontoerekeningsvatbaar

Jaak Haentjens blijft ervan overtuigd dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is en geen assisenproces moet krijgen. De raadkamer in Dendermonde ging daar op 4 mei niet op in en besliste het dossier aanhangig te maken bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling.

De advocaat hoopt dat de KI op 28 juni nog geen beslissing neemt over de verwijzing. "De KI kan nog beslissen om alle psychiaters op te roepen in verband met de geestestoestand van mijn cliënt. Het zou een meerwaarde zijn moest het verslag van de psychologen die ik aangesteld heb, getoetst worden aan de bevindingen van de gerechtspsychiaters. Uit een verslag van twee onafhankelijke klinische psychologen blijkt dat de gerechtspsychiaters zich vergissen en dat De Gelder paranoïde schizofreen en psychotisch is. Ik ben nog altijd optimistisch dat mijn cliënt geïnterneerd wordt", zegt Jaak Haentjens.

Hof van assisen

Het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen willen De Gelder verwezen zien naar het hof van assisen voor vier moorden en 25 moordpogingen. Als de beslissing op 28 juni valt, kan een proces eind dit jaar of begin volgend jaar starten. (Belga/INM)

In de zaak van Kim De Gelder, de verantwoordelijke voor de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, zal de Gentse KI op 28 juni beslissen of en voor welke feiten De Gelder verwezen wordt naar het hof van assisen. De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij bekende later ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene. Er hangt De Gelder ook nog een aanklacht van 'poging tot moord' op de buren van Elza Van Raemdonck boven het hoofd. Enkele dagen voor bovengenoemde feiten stond De Gelder namelijk aan de deur van de buren van Van Raemdonck. Volgens het onderzoek zouden de buren de eerste slachtoffers geworden zijn, want De Gelder was gewapend en voorbereid om te moorden. Haentjens erkent dat zijn cliënt die dag aanwezig was aan het huis van de buren, maar betwist dat dat een poging tot moord betekent. "Er is nooit een begin van uitvoering geweest, omdat de buren niet thuis waren toen mijn cliënt aan de deur stond. Anders zou mijn cliënt ook vervolgd moeten zijn voor andere slachtoffers die niet aanwezig waren toen hij zijn daden pleegde, zoals de man van Elza Van Raemdonck", stelt Haentjens. Ontoerekeningsvatbaar Jaak Haentjens blijft ervan overtuigd dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is en geen assisenproces moet krijgen. De raadkamer in Dendermonde ging daar op 4 mei niet op in en besliste het dossier aanhangig te maken bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. De advocaat hoopt dat de KI op 28 juni nog geen beslissing neemt over de verwijzing. "De KI kan nog beslissen om alle psychiaters op te roepen in verband met de geestestoestand van mijn cliënt. Het zou een meerwaarde zijn moest het verslag van de psychologen die ik aangesteld heb, getoetst worden aan de bevindingen van de gerechtspsychiaters. Uit een verslag van twee onafhankelijke klinische psychologen blijkt dat de gerechtspsychiaters zich vergissen en dat De Gelder paranoïde schizofreen en psychotisch is. Ik ben nog altijd optimistisch dat mijn cliënt geïnterneerd wordt", zegt Jaak Haentjens. Hof van assisen Het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen willen De Gelder verwezen zien naar het hof van assisen voor vier moorden en 25 moordpogingen. Als de beslissing op 28 juni valt, kan een proces eind dit jaar of begin volgend jaar starten. (Belga/INM)