Zaak Chovanec: tuchtprocedure opgestart tegen drie hogere officieren

Annelies Verlinden © Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft een tuchtprocedure opgestart tegen drie hogere officieren in het kader van de Zaak-Chovanec.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft een tuchtprocedure opgestart tegen drie hogere officieren in het kader van de Zaak-Chovanec. Dat antwoordde ze woensdag op een vraag van CD&V-Kamerlid Franky Demon in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Jozef Chovanec stierf in februari 2018 in een ziekenhuis, na een gespierde politie-interventie in een politiecel op de luchthaven van Charleroi. Afgelopen zomer, ruim twee jaar na de feiten, lekten videobeelden van de interventie uit. Daarop is te zien hoe de 38-jarige Slovaakse zakenman in bedwang gehouden wordt door de agenten en hoe zijn gezicht bedekt wordt met een deken vooraleer hij een kalmeringsmiddel krijgt toegediend, maar ook hoe de betrokken politieagenten lachen en één van hen zelfs een Hitlergroet maakt.

Zware tuchtstraffen

Naast een strafrechtelijk onderzoek loopt er ook een intern onderzoek naar de betrokken politieofficieren, met het oog op een eventuele tuchtsanctie. In totaal zijn acht tuchtoverheden daarvoor bevoegd. Die hebben nog tot midden februari de tijd om te beslissen of ze een tuchtprocedure opstarten, zei commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker een tijdje geleden nog in de Kamer.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is één van die tuchtoverheden. Nu het vooronderzoek van de Algemene Inspectie in de zaak-Chovanec is afgesloten, heeft zij een tuchtprocedure opgestart tegen drie hogere officieren, antwoordde ze woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken op een vraag van haar partijgenoot Franky Demon. In één geval doet ze dat samen met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

De tuchtprocedures komen er ‘met het oog op zware tuchtstraffen’, zei Verlinden. Maar uit respect voor de rechten van de verdediging geeft de minister geen details over de aard van de vermeende inbreuken of de identiteit van de hogere officieren in kwestie.

Volgens Demon wordt het dringend tijd voor een hervorming van het tuchtrecht. Hij verwijst naar de zaak van een politieagente uit Anderlecht, wiens straf voor racistische uitlatingen werd vernietigd omdat ze drie dagen na de termijn pas voor de tuchtraad was verschenen. ‘Een tuchtprocedure kan perfect naast de gerechtelijke procedure lopen’, vindt hij.

‘Sommige tuchtoversten wachten de gerechtelijke procedure af, de minister niet. Het is goed dat ze snel ingrijpt indien ze dit noodzakelijk acht, zoals hier is gebeurd’, zegt Demon nog. ‘De waarheid moet bovenkomen en wie niet naar behoren functioneerde moet hiervoor gestraft worden, niet alleen gerechtelijk maar ook tuchtrechtelijk.’

Partner Content