"De gemeenten- en provincieraadsverkiezingen moeten gaan over de gemeenten en de provincies en niet over de nationale politiek." Dat zei ontslagnemend premier Yves Leterme in het Radio 1-programma De Ochtend. Leterme reageerde daarmee op de kritiek die CD&V-burgemeesters in Knack lieten optekenen aan zijn adres.

De CD&V-burgemeesters vrezen dat ze bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar worden afgerekend op het nationaal beleid. "Nogal wat lokale politici vinden het vanzelfsprekend dat Yves Leterme het veld moet ruimen," verwoordde burgemeester Koen Loete van Eeklo de frustraties van zijn collega's. "We moeten dit hoofdstuk eindelijk afsluiten en Yves Leterme uitzwaaien op een ideologisch congres."

"Niet mee bezig"

"De kritiek stoort me niet;" zegt Leterme. "Ik ben daar niet mee bezig. Ik sluit niet uit dat ik nog een belangrijke rol zal spelen in de politiek."

Leterme beloofde alle steun aan de lokale CD&V-mandatarissen en riep tegelijkertijd op om niet langer te speculeren over federale verkiezingen. "We hebben nu een formateur. Die moet voortwerken. Onderhandelen om een akkoord te bereiken is nu de prioriteit." (EE)

"De gemeenten- en provincieraadsverkiezingen moeten gaan over de gemeenten en de provincies en niet over de nationale politiek." Dat zei ontslagnemend premier Yves Leterme in het Radio 1-programma De Ochtend. Leterme reageerde daarmee op de kritiek die CD&V-burgemeesters in Knack lieten optekenen aan zijn adres. De CD&V-burgemeesters vrezen dat ze bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar worden afgerekend op het nationaal beleid. "Nogal wat lokale politici vinden het vanzelfsprekend dat Yves Leterme het veld moet ruimen," verwoordde burgemeester Koen Loete van Eeklo de frustraties van zijn collega's. "We moeten dit hoofdstuk eindelijk afsluiten en Yves Leterme uitzwaaien op een ideologisch congres.""Niet mee bezig" "De kritiek stoort me niet;" zegt Leterme. "Ik ben daar niet mee bezig. Ik sluit niet uit dat ik nog een belangrijke rol zal spelen in de politiek." Leterme beloofde alle steun aan de lokale CD&V-mandatarissen en riep tegelijkertijd op om niet langer te speculeren over federale verkiezingen. "We hebben nu een formateur. Die moet voortwerken. Onderhandelen om een akkoord te bereiken is nu de prioriteit." (EE)