Het was onder Yves Letermes premierschap dat de federale regering in uiterste nood een waarborggarantie trof voor 800.000 Arco-coöperanten die hun spaarpotje dreigden te verliezen door de val van Dexia. Hij laat nu, nadat de Raad van State besliste om die waarborgregeling voorlopig te laten bestaan, weten dat hij erg tevreden is met die uitspraak.

Volgens de Raad van State volstond het advies van de Nationale Bank destijds om te vrezen voor een systeemcrisis, waardoor de regering-Leterme in lopende zaken wel degelijk mocht ingrijpen. De Vlaamse Beleggersfederatie diende klacht in tegen dat ingrijpen. Volgens hen was dat oneerlijk tegen over gewone aandeelhouders van Dexia.

"Cruciale vraag voor grondwettelijk hof" "Ik ben blij voor die kleine 800.000 spaarders, voor hen is het een belangrijke stap vooruit. Vaak gaat het immers om mensen die het niet te breed hebben en voor wie tweeduizend euro echt cruciaal is", stelt Leterme. "En ik ben ook gelukkig dat we als toenmalige regering bevestigd worden, dat we correct gehandeld hebben."

Zijn toenmalige collega Steven Vanackere (CD&V) reageerde op Facebook alvast verheugd en noemde de uitspraak van de Raad van State een "opsteker". "En het is zeer goed dat de fundamentele vraag over de zogenaamde discriminatie aan het Grondwettelijk Hof wordt gesteld", besluit de christendemocraat die enkele weken geleden de handdoek in de ring gooide als minister.

Eigen kapitaal van Arco zal aangesproken worden Leterme blijft er alvast van overtuigd dat de Arco-coöperanten recht hebben op de waarborg. "Coöperatieve aandelen zijn mijns inziens iets anders dan gewone aandelen. Ze horen dan ook bij de gelijkgestelde financiële producten uit de waarborgregeling", beklemtoont hij.

Leterme onderstreept tot slot dat tijdens de vereffening eerst het eigen kapitaal van Arco aangesproken zal worden. De garantie zal slechts het verschil bijpassen. "Het is belangrijk dat de belastingbetaler dat weet", klinkt het nog. "De garantie is ook nog nooit aangesproken, daar is dus nog geen euro aan verloren gegaan." (Belga/EA)

Het was onder Yves Letermes premierschap dat de federale regering in uiterste nood een waarborggarantie trof voor 800.000 Arco-coöperanten die hun spaarpotje dreigden te verliezen door de val van Dexia. Hij laat nu, nadat de Raad van State besliste om die waarborgregeling voorlopig te laten bestaan, weten dat hij erg tevreden is met die uitspraak. Volgens de Raad van State volstond het advies van de Nationale Bank destijds om te vrezen voor een systeemcrisis, waardoor de regering-Leterme in lopende zaken wel degelijk mocht ingrijpen. De Vlaamse Beleggersfederatie diende klacht in tegen dat ingrijpen. Volgens hen was dat oneerlijk tegen over gewone aandeelhouders van Dexia. "Cruciale vraag voor grondwettelijk hof" "Ik ben blij voor die kleine 800.000 spaarders, voor hen is het een belangrijke stap vooruit. Vaak gaat het immers om mensen die het niet te breed hebben en voor wie tweeduizend euro echt cruciaal is", stelt Leterme. "En ik ben ook gelukkig dat we als toenmalige regering bevestigd worden, dat we correct gehandeld hebben." Zijn toenmalige collega Steven Vanackere (CD&V) reageerde op Facebook alvast verheugd en noemde de uitspraak van de Raad van State een "opsteker". "En het is zeer goed dat de fundamentele vraag over de zogenaamde discriminatie aan het Grondwettelijk Hof wordt gesteld", besluit de christendemocraat die enkele weken geleden de handdoek in de ring gooide als minister. Eigen kapitaal van Arco zal aangesproken worden Leterme blijft er alvast van overtuigd dat de Arco-coöperanten recht hebben op de waarborg. "Coöperatieve aandelen zijn mijns inziens iets anders dan gewone aandelen. Ze horen dan ook bij de gelijkgestelde financiële producten uit de waarborgregeling", beklemtoont hij. Leterme onderstreept tot slot dat tijdens de vereffening eerst het eigen kapitaal van Arco aangesproken zal worden. De garantie zal slechts het verschil bijpassen. "Het is belangrijk dat de belastingbetaler dat weet", klinkt het nog. "De garantie is ook nog nooit aangesproken, daar is dus nog geen euro aan verloren gegaan." (Belga/EA)