Yves Desmet gaat in beroep tegen veroordeling

Yves Desmet, de hoofdredacteur van De Morgen, gaat effectief in beroep tegen de veroordeling van de burgerlijke rechtbank van Mechelen.

De burgerlijke rechtbank van Mechelen veroordeelde Desmet voor een opiniestuk dat hij schreef over de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois. De rechtszaak was aangespannen door de echtgenote van de procureur-generaal en kwam er in de nasleep van de zogenaamde diamantoorlog bij het Antwerpse openbaar ministerie.

Desmet schreef in januari 2012 een opiniebijdrage over “Diamantgate”: de ruzie tussen de Antwerpse diamantaanklager Peter Van Calster en procureur-generaal Liégeois. De echtgenote van Liégeois vond dat het opiniestuk en een tussenkomst van Desmet op de Antwerpse tv-zender ATV haar onherstelbare schade had berokkend.

Verontwaardiging

De veroordeling lokte veel verontwaardiging en verbazing uit in de Vlaamse mediasector. Tal van journalisten spraken, onder meer via Twitter, hun steun uit voor Desmet. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) reageerde “verbijsterd” op de veroordeling van Desmet, “die op de meest normale wijze gebruik maakte van zijn vrijheid van meningsuiting”.

Volgens Dirk Voorhof, professor Mediarecht aan de UGent, negeert het vonnis van de Mechelse rechtbank op een verrassende wijze de rechtspraak van het Straatsburgse Hof inzake expressievrijheid, media en journalistiek. “Met de veroordeling van Desmet door de Mechelse rechtbank voor het opiniestuk lijkt de oude strijdbijl tussen journalistiek en justitie weer opgegraven”, schrijft Voorhof in een opiniestuk in enkele Vlaamse kranten.

Desmet tekent beroep aan tegen de veroordeling. Dat beroep wordt behandeld bij het Hof van Beroep in Antwerpen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content