Yvan Mayeur: “Alle officieren waren het eens met de gebruikte strategie”

De politie maakt zich grote zorgen over de betoging van 24 november in Antwerpen. Ze vrezen dat de dokwerkers voor nog zwaardere rellen zullen zorgen dan in Brussel, zo berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws. Bronnen binnen een van de bonden vrezen het geweld van hun eigen leden, vooral dokwerkers. Ze horen op het terrein dat de harde kern wil teruggrijpen naar betogingen in de "oude stijl". © BELGA

Volgens burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) waren alle officieren het eens met de te volgen strategie op de betoging van 6 november. Hij blijft erbij dat Antwerps burgemeester Bart De Wever de dokwerkers niet had mogen laten vertrekken naar Brussel.

Yvan Mayeur antwoordde tijdens een druk bijgewoonde Brusselse gemeenteraad op vragen van Joelle Milquet (cdH), Johan Vandendriessche (N-VA), Fabian Maingain (FDF) en Catherine Lemaitre (Ecolo). De burgemeester zei de beveiligingsmaatregelen voor de nationale betoging op donderdag 6 novemeber vooraf met de politietop te hebben doorgenomen. Voor de dag zelf waren meer dan 1.000 politieagenten voorzien. Aan een oproep tot versterking de week voor de betoging werd geen gevolg gegeven door de staking in de gevangenissen.

‘Mijn rol is vooraf de krachtlijnen te bespreken. Tijdens de rellen zelf heeft de burgemeester geen enkele operationele macht’, zei Mayeur. Zijn aanwezigheid tijdens de betoging, in het gezelschap van agenten in burger, diende om zich te vergewissen van de veiligheidssituatie. ‘Achteraf waren alle aanwezige officieren, van verschillende politiezones, het eens met de strategie die tijdens de betoging gehanteerd is.’

Mayeur liet ook weten dat er op maandag, tien dagen na de feiten, nog 91 agenten werkonbekwaam waren. Ook de materiële schade is aanzienlijk. Elf voertuigen werden in brand gestoken en 62 beschadigd.

Op de dag zelf werden dertien herrieschoppers aangehouden, nadien volgden nog elf arrestaties. Daaronder bevinden zich een vijftiental dokwerkers en verschillende extreemlinkse anarchisten.

‘Artikel 31’

De Brusselse burgemeester blijft ook bij zijn standpunt dat zijn Antwerpse collega de dokwerkers nooit naar de hoofdstad had mogen laten afzakken: “Ze hadden gasmaskers en pyrotechnische staven bij. Hun doel was Brussel te vernietigen. Bart De Wever heeft zelf toegegeven dat ze voor hun vertrek al een persoon hadden verwond en een winkel vernietigd.” Volgens Mayeur geeft dat de politie op basis van artikel 31 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt de bevoegdheid tot bestuurlijke aanhouding.

De Wever had eerder gevraagd op basis van welke wet hij de herrieschoppers had kunnen beletten naar de betoging te gaan – deze repliek was door Mayeur bedoeld als antwoord op die vraag.

(Belga/JH/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content