Yanina Wickmayer: 'Ik moet meer kracht uit mijn benen halen'

23/12/11 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

Het nummer 26 op de wereldranglijst over haar terugkeer op de courts na een half jaar inactiviteit.

Yanina Wickmayer: 'Ik moet meer kracht uit mijn benen halen'

© Belga

Je sterkste troef, de opslag, is ook het meest belastend voor je rug, die je al problemen gaf?

Wickmayer: Ik had bij het serveren inderdaad een beweging die erg belastend is voor mijn rug. Ik probeer nu een beetje minder rugbelastend te spelen door meer kracht uit mijn benen te halen. Dat wordt voor mij heel belangrijk de volgende jaren.

Is de opslag sowieso niet rugbelastend?

Wickmayer: Niet als je hem speelt zoals je bij Roger Federer ziet. De meeste goeie serveerders serveren meer vanuit de benen, de arm en de schouder dan uit de rug. Dat is het beste. Er zijn veel meisjes die uit de rug serveren, en daar ook veel last van hebben. Ik werk er aan, daar dient het pre-seizoen voor. Ik leg me bij het begin van het jaar geen streefdoelen op. Ik geef mezelf de tijd om me aan te passen, en dan zien we wel. Het zal match per match beter zijn, denk ik. Tijdens de tornooien blijf ik verder werken aan die aanpassingen.

Valt de commerciële en competitieve druk in het topcircuit je niet te zwaar?

Wickmayer: Dat is in elke carrière hetzelfde. Als we jong zijn proberen we heel veel matchen te spelen om ervaring op te doen, in verschillende situaties te komen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je probeert te pieken in bepaalde tornooien. Je past je programma een beetje aan, en je last meer trainingsperiodes in.

Kies je nu voor een iets rustiger seizoen? 2009 was een topjaar voor je, maar met razend veel tennis.

Wickmayer: In 2010 heb ik mijn hoogste ranking behaald. Dit jaar eindig ik als 26e, hoewel ik door kwetsuren bijna een half jaar niet heb gespeeld. De resultaten die ik neerzet zijn redelijk goed. Ik moet er alleen een constante zien in te krijgen, niet te veel ups en downs. Om een stabieler niveau te bereiken moet ik nu aanpassingen doorvoeren. Misschien wordt het een iets rustiger seizoen. Veel zal afhangen van hoe ik me de eerste twee maanden ga voelen. Australië is een heel grote test. Mijn eerste matchen, mijn eerste competities zullen me wijzer maken of ik vier tornooien achtereen kan spelen of beter maar twee of drie. Het wordt een beetje zoeken, en dat is voor iedereen zo. (TAV/JBR)

Lees meer over:

Onze partners