Xavier Baeten (Vlerick) over Dominique Leroy: ‘Ceo’s zijn geen geldwolven’

Xavier Baeten: 'Er is niets mis mee dat Leroy aandelen van Proximus had.' © belga

Xavier Baeten, professor ‘reward & sustainability’ aan Vlerick, betwijfelt of Dominique Leroy haar Proximus-aandelen doelbewust heeft verkocht.

30 september 2019

De raad van toezicht van het Nederlandse telecombedrijf KPN trekt de voorgenomen benoeming van Dominique Leroy in: de ceo van Proximus wordt niet de nieuwe ceo van KPN.

Xavier Baeten: KPN nam voortijdig afscheid van Dominique Leroy als ceo omdat de Nederlanders het ‘loepzuiver’ wilden houden. Ze tolereerden geen zweem van aandelenverkoop met voorkennis. Begrijpelijk, al vind ik het moeilijk te geloven dat Leroy voor een meerwaarde van 6000 euro zo’n risico heeft durven te nemen. Ik denk niet dat ze te kwader trouw was. Wat niet wegneemt dat ze die aandelen op een ongelukkig moment verkocht. In grote ondernemingen met managers met bedrijfsaandelen gelden strikte verhandelperiodes, de zogenoemde open en closed windows. Zodra een ceo kennis heeft van iets wat de koers kan beïnvloeden, gaat het venster dicht. In principe wordt dat nauwlettend opgevolgd door de compliance officer, de man of vrouw die erop toeziet dat binnen het bedrijf alles volgens de regels verloopt.

De compliance officer van Proximus zal niet geweten hebben dat Dominique Leroy bij KPN aan het solliciteren was.

Baeten: Haar sollicitatie was dan ook privé. Het zou goed geweest zijn als een ‘persoonlijke adviseur’ haar had kunnen vertellen wanneer ze het best haar aandelen verkocht.

Dominique Leroy was een goede ceo. Haar carrière heeft tijdelijk een flinke knauw gekregen.

Wanneer was dat dan?

Baeten: Wellicht bij haar daadwerkelijke overstap. Er is trouwens niets mis mee dat Leroy aandelen van Proximus had. Integendeel, experts zijn het erover eens dat het voor het beleid van een onderneming goed is als de ceo langetermijnaandeelhouder is. Er gaan ook steeds meer stemmen op dat een ceo na zijn afscheid die aandelen twee jaar lang niet zou mogen verkopen.

Het parket bemoeide zich ermee en er volgde een huiszoeking bij Leroy.

Baeten: De zware middelen werden inderdaad ingezet. Normaal gezien voert de beurswaakhond FSMA een onderzoek naar voorkennis. In de media werd meteen geschreven dat Leroy een gevangenisstraf riskeerde. Ik hou niet van complottheorieën, maar ik stel me wel vragen bij al die gebeurtenissen. Dominique Leroy was een goede ceo en haar carrière kreeg tijdelijk een flinke knauw, ook al is ze dan sinds november een dag per maand als consultant aan de slag.

Kreeg ze bij Proximus te weinig betaald?

Baeten: Uit onderzoek blijkt dat vooral de grootte van een bedrijf de hoogte van het salaris van de ceo bepaalt. Het mediaansalaris voor ceo’s in de BEL 20 bedraagt 2 miljoen euro. Bij de BEL Small, of de groep bedrijven met de laagste beurswaarde, is dat 500.000 euro. Een ceo uit een BEL 20-bedrijf verdient dus gemiddeld vier keer meer dan de collega’s uit de BEL Small.

Dominique Leroy verdiende bij Proximus ongeveer 700.000 euro, vast salaris plus bonus. Ze leidde een BEL20-bedrijf en zat ruimschoots onder dat mediaansalaris van 2 miljoen.

Ze werd dus zwaar onderbetaald?

Baeten: Dat gevoel zal ze toch misschien gehad hebben. De ceo van KPN verdient iets meer dan 2 miljoen euro en die van Swisscom 1,4 miljoen. Ceo’s zijn geen geldwolven, ze zijn enkel op zoek naar het hoogste salaris. Net als u en ik willen ze een rechtvaardig loon dat niet te veel afwijkt van collega’s in een vergelijkbare functie. Pas dan voelen ze zich goed.

Partner Content