Dat schrijft De Standaard.

De regels om via de rechter geld van iemand te eisen zijn vorige week veranderd. Vroeger volstond het dat één partij het "rolrecht" van veertig euro betaalde, het geld om op de rol, de agenda geplaatst te worden. Maar sinds vorige week moet elke eisende partij dat bedrag betalen om de zaak aanhangig te maken bij de rechtbank. Als de gevraagde schadevergoeding minder dan 2.500 euro bedraagt, is het rolrecht bij politie- en vredegerecht veertig euro. Daarboven is het tachtig euro - vroeger verhoogde het bedrag niet. Daar komt nog eens een complexe administratie bij.

De regering-Michel wilde met de hervorming van het systeem meer eenduidigheid verkrijgen. Maar door de wijzigingen is het bij zaken zoals bijvoorbeeld een verkeersongeval onduidelijk wie er allemaal moet betalen. "En de drempel om een zaak op te starten ligt voor sommige mensen te hoog", aldus politierechter Kathleen Stinckens.

Moeten in een gezin alle leden een rolrecht betalen, of alleen de ouders? Of alleen één ouder?

(Belga/RR)

Dat schrijft De Standaard.De regels om via de rechter geld van iemand te eisen zijn vorige week veranderd. Vroeger volstond het dat één partij het "rolrecht" van veertig euro betaalde, het geld om op de rol, de agenda geplaatst te worden. Maar sinds vorige week moet elke eisende partij dat bedrag betalen om de zaak aanhangig te maken bij de rechtbank. Als de gevraagde schadevergoeding minder dan 2.500 euro bedraagt, is het rolrecht bij politie- en vredegerecht veertig euro. Daarboven is het tachtig euro - vroeger verhoogde het bedrag niet. Daar komt nog eens een complexe administratie bij. De regering-Michel wilde met de hervorming van het systeem meer eenduidigheid verkrijgen. Maar door de wijzigingen is het bij zaken zoals bijvoorbeeld een verkeersongeval onduidelijk wie er allemaal moet betalen. "En de drempel om een zaak op te starten ligt voor sommige mensen te hoog", aldus politierechter Kathleen Stinckens. Moeten in een gezin alle leden een rolrecht betalen, of alleen de ouders? Of alleen één ouder?(Belga/RR)