'De laatste weken', aldus Beke, 'hebben we gemobiliseerd, gesensibiliseerd en aangemoedigd, met succes.'

'Er is over verplichting gepraat bij het interministrieel overleg. Voor mij is de vaccinatie verplichten alleszins geen taboe.' Al is er zonder verplichting volgens Wouter Beke al veel vooruitgang geboekt: 'Twee weken geleden was 83 procent van het zorgpersoneel in Vlaanderen gevaccineerd, vandaag is dat 92 procent'.

Artsen blijken het vaakst gevaccineerd te zijn, van alle beroepsgroepen, met 96,2 procent. Ondersteunend personeel in de zorg- en welzijnssector (96,3 procent) en apothekers (94,9 procent) staan mee bovenaan. De groepen uit de zorg met de minste vaccinatiepercentages zijn de welzijnswerkers (91 procent), verpleeg- en vroedkundigen (91,6 procent) en zorgkundigen en verzorgenden (91 procent).

De andere Vlaamse cijfers zijn ook gestegen. Zo heeft negentig procent van de volwassenen al één spuit gekregen, zo'n zestig procent is al volledig gevaccineerd.

Ook de jongeren doen het goed, van de 16- en 17-jarigen hebben al 100.000 van de 140.000 een eerste prik gekregen. De jongeren tussen 12 en 15 hebben allemaal hun uitnodiging gekregen en dertig procent van hen heeft al een eerste vaccin.

Extra vaccinprik?

'Juli was de maand van de tweede spuit', aldus de minister.

Augustus wordt de maand waarin er voor twee groepen weer veel eerste prikken zullen worden gezet: de jongeren en diegenen die aanvankelijk twijfelden of zelfs rechtuit weigerden. Die laatsten zullen een inhaalmoment kunnen vastleggen. De komende twee weken zullen 700.000 prikken worden gezet, waarvan 665.000 tweede prikken.

Over een eventuele derde prik wordt er nog overlegd.

'We wachten onder andere op de productomschrijving van Pfizer. Daarna zullen we knopen kunnen doorhakken. Onder meer wie er een derde spuit of een boosterspuit moet krijgen,' zegt Beke. Welke vaccinatiecentra daarvoor zullen gebruikt worden zal dan pas kunnen vastgesteld worden. 'Als die extra spuit er komt, zal dat waarschijnlijk voor 2022 zijn,' aldus Wouter Beke.

'De laatste weken', aldus Beke, 'hebben we gemobiliseerd, gesensibiliseerd en aangemoedigd, met succes.''Er is over verplichting gepraat bij het interministrieel overleg. Voor mij is de vaccinatie verplichten alleszins geen taboe.' Al is er zonder verplichting volgens Wouter Beke al veel vooruitgang geboekt: 'Twee weken geleden was 83 procent van het zorgpersoneel in Vlaanderen gevaccineerd, vandaag is dat 92 procent'.Artsen blijken het vaakst gevaccineerd te zijn, van alle beroepsgroepen, met 96,2 procent. Ondersteunend personeel in de zorg- en welzijnssector (96,3 procent) en apothekers (94,9 procent) staan mee bovenaan. De groepen uit de zorg met de minste vaccinatiepercentages zijn de welzijnswerkers (91 procent), verpleeg- en vroedkundigen (91,6 procent) en zorgkundigen en verzorgenden (91 procent). De andere Vlaamse cijfers zijn ook gestegen. Zo heeft negentig procent van de volwassenen al één spuit gekregen, zo'n zestig procent is al volledig gevaccineerd. Ook de jongeren doen het goed, van de 16- en 17-jarigen hebben al 100.000 van de 140.000 een eerste prik gekregen. De jongeren tussen 12 en 15 hebben allemaal hun uitnodiging gekregen en dertig procent van hen heeft al een eerste vaccin. 'Juli was de maand van de tweede spuit', aldus de minister.Augustus wordt de maand waarin er voor twee groepen weer veel eerste prikken zullen worden gezet: de jongeren en diegenen die aanvankelijk twijfelden of zelfs rechtuit weigerden. Die laatsten zullen een inhaalmoment kunnen vastleggen. De komende twee weken zullen 700.000 prikken worden gezet, waarvan 665.000 tweede prikken. Over een eventuele derde prik wordt er nog overlegd. 'We wachten onder andere op de productomschrijving van Pfizer. Daarna zullen we knopen kunnen doorhakken. Onder meer wie er een derde spuit of een boosterspuit moet krijgen,' zegt Beke. Welke vaccinatiecentra daarvoor zullen gebruikt worden zal dan pas kunnen vastgesteld worden. 'Als die extra spuit er komt, zal dat waarschijnlijk voor 2022 zijn,' aldus Wouter Beke.