Wouter Beke: ‘Vermoedelijk 619 coronadoden in Vlaamse woonzorgcentra’

© belga

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft in de Commissie Welzijn in het Vlaamse parlement dinsdag gezegd dat er in Vlaamse woonzorgcentra vermoedelijk 619 coronadoden te betreuren zijn.

Hij legde ook uit dat in 55 woonzorgcentra personeel en residenten zullen getest worden, naast een steekproef in nog 30 andere woonzorgcentra. Verschillende parlementsleden drongen er op aan dat er veel meer zou getest worden. Ze toonden zich ook sterk bekommerd om het gebrek aan beschermingsmateriaal.

Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) stelde in de Commissie Welzijn voor om verplegend en medisch personeel dat niet wordt ingezet in de ziekenhuizen, omdat selectieve (niet-dringende) behandelingen en ingrepen zijn uitgesteld tot na de coronacrisis, nu te gaan inschakelen in de woorzorgcentra, want – aldus Parys – ‘daar werken zorgkundigen die weliswaar prima zijn opgeleid voor het werk dat ze doen, maar die mensen hebben niet de opleiding gehad om om te gaan met infectieziektes.’

De vergadering van de Commissie Welzijn van het Vlaams parlement verliep dinsdagmiddag overigens digitaal via Zoom en was ook thuis op tv te volgen op vlaamsparlement tv.

In zijn antwoord op de vraag van Parys, zei de minister dat hij dat woensdag op de interministeriële conferentie met zijn collega’s die ook bevoegd zijn voor Volksgezondheid, wil bespreken.

Ook parlementslid Freya Saeys (Open Vld) had het over de gevolgen van personeelsuitval bij de zorgverstrekkers en vroeg of de minister zicht had op het inschakelen van bijvoorbeeld studenten verpleegkunde of thuisverplegenden die eventueel zouden kunnen inspringen. Saeys maakt zich ook zorgen over het mentaal welzijn van de zorgverstrekkers zelf, want zo zei ze, dat zou wel eens voor ‘een crisis na de crisis’ kunnen zorgen. De minister zei dat hij binnenkort met een actieplan komt om die problematiek aan te pakken.

Op de vraag van Celia Groothedde (Groen) of de regering zal optreden tegen de verspreiding van fake news in verband met corona, antwoordde de minster dat hier op diverse niveaus aan gewerkt wordt, federaal en Europees, maar ook zijn collega Benjamin Dalle (CD&V) – minister van Media – zal ‘influencers’ inschakelen om een dam op te werpen tegen fake news, zo zei Beke.

Rode draad in bijna alle tussenkomsten was de vraag of onze zorgverstrekkers voldoende beschermingsmateriaal hebben. Het kan toch niet dat mensen ‘met een schort van de beenhouwer en een duikbril’ op pad moeten gaan, zoals Tine Van der Vloet (N-VA) het verwoordde.

Freya Van Den Bossche (sp.a) maakte zich zorgen omdat er vooral voor lager geschoolden, voor poetspersoneel bijvoobeeld, onvoldende bescherming zou kunnen overblijven. Veel aandacht was er ook voor de eenzaamheid en bijbehorende gevoels van depressie die momenteel heersen bij een groot deel van de bevolking, zoals bij de mensen in de woonzorgcentra die geen bezoek mogen ontvangen, of het bizarre lot van mensen die door de strikte coronamaatregelen op een bijzondere manier afscheid moeten nemen van hun dierbaren.

Minister Beke zei die bekommernissen te delen, ‘want niemand wil in zijn laatste daggen afscheid van dit leven nemen omringd door mensen die er als marmsmannetjes bijlopen, maar het wordt dan afwegen wat belangrijk is: de bescherming van het zorgpersoneel enerzijds en de zorg om een menswaardig afscheid voor de slachtoffers anderzijds’.

Rousseau vraagt meer duidelijkheid over rapportering van overlijdens in woonzorgcentra

SP.A-voorzitter Conner Rousseau vraagt aan Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) meer duidelijkheid over de rapportering van overlijdens in woonzorgcentra wegens het coronavirus. Dat doet hij nadat het aantal sterfgevallen door het coronavirus in ons land vandaag/dinsdag een grote sprong maakte omdat er ook 241 overlijdens werden bijgeteld die zich tussen 1 en 4 april voordeden in Vlaamse woonzorgcentra. Ook de komende dagen worden daardoor forse sprongen verwacht.

De hoge cijfers zetten Rousseau ertoe aan om zich in een fors bericht op Twitter te richten tot minister Beke. ‘Nu blijkt dat Beke corona-overlijdens in woonzorgcentra niet meedeelde aan federaal. 241 op 4 dagen tijd? Hoeveel overlijdens heeft hij in totaal onder de mat geveegd? Hallucinant!’

De SP.A-voorzitter verwijderde de tweet na een tijd en postte daarna een nieuwe boodschap. ‘Mijn bezorgdheid over de situatie in de Vlaamse woonzorgcentra blijft erg groot. Gebrek aan tests, gebrek aan beschermend materiaal en nu pas cijfers om de situatie juist in te schatten. Ik verwacht een grondige uitleg, in het belang van de senioren en de verzorgenden.’

Volgens de woordvoerder van Rousseau werd de eerste tweet verwijderd omdat die ‘onbewust te veel op de man’ gericht was. ‘Dat de overlijdens in woonzorgcentra nu in kaart worden gebracht is positief’, zegt hij. ‘Maar we stellen ons de vraag waarom dat nu pas kan en niet eerder? Daarover willen we duidelijkheid.’

Partner Content