Wouter Beke neemt ontslag als minister: ‘Twee keer meer gedaan dan wat aan de kiezer was beloofd’

Wouter Beke (CD&V) © Belga Image

Wouter Beke geeft zijn ontslag als Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. Dat maakte de CD&V’er zelf bekend tijdens een persconferentie.

Het ontslag van Beke komt niet helemaal uit de lucht gevallen. De CD&V-minister staat al langer onder druk, vooral dan door het dossier van de kinderopvang. Het overlijden van een baby in een kinderdagverblijf in Mariakerke zette de positie van Beke extra onder druk. Er werd een parlementaire onderzoekscommissie opgericht om de wantoestanden in de kinderopvang te onderzoeken. 

Op zijn persconferentie donderdagavond gaf Beke ook toe dat dat overlijden er bij hem zwaar heeft ingehakt. ‘Alleen mijn gezin, mijn familie, enkele medewerkers en goede vrienden hebben kunnen ondervinden hoe zwaar dit de voorbije weken op mij heeft gewogen’, aldus Beke. 

Beke gaf daarbij ook de media een opvallende veeg uit de pan. ‘Er zijn daar veel dingen over geschreven. Zaken die me echt geraakt hebben. ‘Beste journalisten, politici zijn ook maar mensen. Op sociale media op een onmenselijke manier aangepakt worden, is blijkbaar part of the job. Maar klassieke media hebben een trechterfunctie. Als ze die niet vervullen, moeten ze niet verschieten dat de samenleving polariseert’, klonk het scherp. 

De Limburger verzet zich ook tegen het beeld van de ‘kille machtspoliticus’ dat volgens hem is opgehangen. ‘Mijn integriteit als politicus, als mens, als echtgenoot, als vader en als militant is voor mij belangrijker dan al de rest. Belangrijker dan wat er in de media over mij geschreven is de voorbije twee jaar.’

De druppel die de emmer wellicht heeft doen overlopen, is de slechte CD&V-peiling van vorige week. Die peiling heeft ook op Beke ‘een diepe indruk’ gemaakt. ‘Een groeiende groep mensen plaatst zich in het centrum, maar vindt ons in dit centrum niet terug. Wij moeten als partij deze centrumkiezer omarmen. En als deze beslissing hiertoe kan bijdragen, dan neem ik die met volle overtuiging. Ik doe dit om de partij zuurstof te geven.’

Beke liet verder verstaan dat hij kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi “ten volle” steunt en drukte zijn waardering uit voor de afscheidnemende voorzitter Joachim Coens. 

Beke zegt dat hij nu zal terugkeren naar de Kamer. Hij wil zich ook verder voorbereiden op de lopende parlementaire onderzoekscommissie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content