Jürgen Mettepenningen, de woordvoerder van aartsbisschop André Léonard, heeft dinsdag ontslag genomen. Mettepenningen spreekt over een gebrek aan vertrouwen en haalde op een persconferentie zwaar uit naar de aartsbisschop.

Léonard ligt de laatste tijd onder vuur wegens een aantal controversiële uitspraken. Mettepenningen moest die telkens nuanceren. Hij liet eerder al weten dat dat niet altijd gemakkelijk is.

Dinsdag kondigde hij zijn ontslag aan wegens 'een opeenstapeling van verschillende redenen en het gebrek aan vertrouwen'. Mettepenningen zegt als woordvoerder niet meer te willen, te kunnen en te zullen functioneren.

Mettepenningen (35) is kerkhistoricus en was nog maar enkele maanden aan de slag als woordvoerder van Léonard.

'Spookrijder die denkt dat de anderen zich vergissen'

Tijdens een persconferentie waarop hij toelichting bij zijn ontslag gaf, zei Mettepenningen dat Léonard zich gedraagt als een chauffeur die tegen de richting rijdt, maar denkt dat alle anderen zich vergissen.

'Ik ben drie maanden de gps van de aartsbisschop geweest, maar het is de chauffeur die het stuur in handen heeft en die de uiteindelijke koers bepaalt', aldus de ex-woordvoerder. 'Al te veel heb ik moeten aangeven dat de route herberekend moest worden. Als de chauffeur echter rechtdoor blijft rijden en blind is voor de ongelukken die hij aanricht, dan wordt de gps overbodig.'

Volgens Mettepenningen was er niet voor honderd procent vertrouwen. Hij betreurde dat Léonard tijdens het weekeinde de met hem afgesproken mediastilte tot Kerstmis heeft doorbroken door na een allerheiligenviering de pers toch te woord te staan.

'Mist leiderschap'

Léonard doet volgens Mettepenningen geen enkele moeite om het standpunt van de kerk te vertolken en mist leiderschap. 'Samen met anderen heb ik moeten vaststellen dat monseigneur Léonard de verantwoordelijkheid van leider niet ernstig neemt'.

Zo hekelde hij dat Léonard de Belgische bisschoppen niet heeft samengebracht na de huiszoekingen op 24 juni. De bisschoppen zagen elkaar pas op 9 september. Van de vier vergaderingen die erop volgden was Léonard slechts éénmaal aanwezig.

Voorts benadrukte Mettepenningen dat hij alleen wegens Léonard ontslag neemt. 'Ik haal hier heel duidelijk uit naar één man. Léonard staat alleen. De andere bisschoppen hebben begrip voor mijn situatie', aldus Mettepenningen.

Jürgen Mettepenningen, de woordvoerder van aartsbisschop André Léonard, heeft dinsdag ontslag genomen. Mettepenningen spreekt over een gebrek aan vertrouwen en haalde op een persconferentie zwaar uit naar de aartsbisschop.Léonard ligt de laatste tijd onder vuur wegens een aantal controversiële uitspraken. Mettepenningen moest die telkens nuanceren. Hij liet eerder al weten dat dat niet altijd gemakkelijk is.Dinsdag kondigde hij zijn ontslag aan wegens 'een opeenstapeling van verschillende redenen en het gebrek aan vertrouwen'. Mettepenningen zegt als woordvoerder niet meer te willen, te kunnen en te zullen functioneren.Mettepenningen (35) is kerkhistoricus en was nog maar enkele maanden aan de slag als woordvoerder van Léonard. 'Spookrijder die denkt dat de anderen zich vergissen'Tijdens een persconferentie waarop hij toelichting bij zijn ontslag gaf, zei Mettepenningen dat Léonard zich gedraagt als een chauffeur die tegen de richting rijdt, maar denkt dat alle anderen zich vergissen.'Ik ben drie maanden de gps van de aartsbisschop geweest, maar het is de chauffeur die het stuur in handen heeft en die de uiteindelijke koers bepaalt', aldus de ex-woordvoerder. 'Al te veel heb ik moeten aangeven dat de route herberekend moest worden. Als de chauffeur echter rechtdoor blijft rijden en blind is voor de ongelukken die hij aanricht, dan wordt de gps overbodig.'Volgens Mettepenningen was er niet voor honderd procent vertrouwen. Hij betreurde dat Léonard tijdens het weekeinde de met hem afgesproken mediastilte tot Kerstmis heeft doorbroken door na een allerheiligenviering de pers toch te woord te staan.'Mist leiderschap'Léonard doet volgens Mettepenningen geen enkele moeite om het standpunt van de kerk te vertolken en mist leiderschap. 'Samen met anderen heb ik moeten vaststellen dat monseigneur Léonard de verantwoordelijkheid van leider niet ernstig neemt'. Zo hekelde hij dat Léonard de Belgische bisschoppen niet heeft samengebracht na de huiszoekingen op 24 juni. De bisschoppen zagen elkaar pas op 9 september. Van de vier vergaderingen die erop volgden was Léonard slechts éénmaal aanwezig.Voorts benadrukte Mettepenningen dat hij alleen wegens Léonard ontslag neemt. 'Ik haal hier heel duidelijk uit naar één man. Léonard staat alleen. De andere bisschoppen hebben begrip voor mijn situatie', aldus Mettepenningen.