Het ASTB vertegenwoordigt zowat een derde van de 3.800 machinisten. Via zijn website roept de vakbond alle treinbestuurders die vrij zijn op om deel te nemen aan een "sitting station" op spoor 13 van Brussel-Zuid. De vakbond wil met de actie opnieuw zijn ongenoegen uiten over het ingewikkelde premiesysteem voor machinisten.

Zes keer 10 minuten

Aanvankelijk was het de bedoeling om tussen 13 en 16 uur het spoor driemaal 20 minuten lang te blokkeren, maar dat is nu veranderd naar zes keer 10 minuten. "We laten de treinen het station binnenrijden waar we ze vervolgens gedurende tien minuten tegenhouden", zegt Arthur Mercier, voorzitter van het ASTB. Internationaal verkeer en treinen naar de luchthaven zullen niet geblokkeerd worden. Welke treinen het ASTB wél gaat hinderen, wordt woensdagochtend pas bepaald.

"Het is onmogelijk om de impact van deze actie te voorspellen, maar ze zou een weerslag kunnen hebben op het hele net", zegt Frieke Neyrinck van de NMBS. "De NMBS betreurt deze actie en zal er alles aan doen om het treinverkeer zo snel mogelijk te herstellen en de reizigers te informeren."

Staking van 2 dagen

Het ASTB diende twee weken geleden ook al een aanzegging in voor een 48-urenstaking die dinsdag 31 maart om 3 uur 's nachts zou starten en tot donderdag 2 april zou duren.

Ook de socialistische overheidsvakbond ACOD kondigde op 22 april een staking aan dat gesteund wordt door de Waalse vervoerscentrale van de christelijke overheidsvakbond ACV Openbare Diensten.

De Vlaamse vleugel van ACV Openbare Diensten neemt op 25 maart een standpunt in tegenover de ACOD-acties.(Belga/TE)

Het ASTB vertegenwoordigt zowat een derde van de 3.800 machinisten. Via zijn website roept de vakbond alle treinbestuurders die vrij zijn op om deel te nemen aan een "sitting station" op spoor 13 van Brussel-Zuid. De vakbond wil met de actie opnieuw zijn ongenoegen uiten over het ingewikkelde premiesysteem voor machinisten. Aanvankelijk was het de bedoeling om tussen 13 en 16 uur het spoor driemaal 20 minuten lang te blokkeren, maar dat is nu veranderd naar zes keer 10 minuten. "We laten de treinen het station binnenrijden waar we ze vervolgens gedurende tien minuten tegenhouden", zegt Arthur Mercier, voorzitter van het ASTB. Internationaal verkeer en treinen naar de luchthaven zullen niet geblokkeerd worden. Welke treinen het ASTB wél gaat hinderen, wordt woensdagochtend pas bepaald. "Het is onmogelijk om de impact van deze actie te voorspellen, maar ze zou een weerslag kunnen hebben op het hele net", zegt Frieke Neyrinck van de NMBS. "De NMBS betreurt deze actie en zal er alles aan doen om het treinverkeer zo snel mogelijk te herstellen en de reizigers te informeren." Het ASTB diende twee weken geleden ook al een aanzegging in voor een 48-urenstaking die dinsdag 31 maart om 3 uur 's nachts zou starten en tot donderdag 2 april zou duren. Ook de socialistische overheidsvakbond ACOD kondigde op 22 april een staking aan dat gesteund wordt door de Waalse vervoerscentrale van de christelijke overheidsvakbond ACV Openbare Diensten.De Vlaamse vleugel van ACV Openbare Diensten neemt op 25 maart een standpunt in tegenover de ACOD-acties.(Belga/TE)