Witte kassa in winkels: ‘Fundamenteel wantrouwen tegenover iedereen die onderneemt’

'Verwacht in de vragenlijst alvast geen voorzichtig polsen naar mogelijke beleidsoplossingen.' © Belga

Bart Tommelein wil nu ook de witte kassa invoeren in winkels en de bouw. De ondernemersorganisaties reageren eerder afwijzend.

Als het van staatssecretaris voor de Strijd tegen de Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) afhangt, komt er ook een witte kassa in alle winkels. Ook in de bouw en in de transportsector wordt de invoering van een soort witte kassa bekeken.

De invoering van de witte kassa in de horeca heeft nochtans heel wat voeten in de aarde gehad. Het gaat om een bakje dat elke verrichting van het personeel registreert, waardoor zwartwerk of zwart geld makkelijker op te sporen is.

‘Alsof alle zelfstandigen en kmo’s fraudeurs zijn’

Karel Van Eetvelt van Unizo is niet tegen de witte kassa of andere systemen om fraude te bestrijden, maar ziet in de handel niet echt grote problemen. “Als er al een probleem zou zijn in de sector, moet je beginnen met de ziekte aan te pakken, niet de symptomen te bestrijden”, klinkt het. “Er moet meer flexibiliteit mogelijk worden gemaakt, en de loonlasten moeten omlaag.”

Wat bijvoorbeeld de transportsector betreft ziet Van Eetvelt vooral een Europees probleem, “dat je niet oplost met een maatregel in België”. Ook transportfederatie TLV is van mening dat voor de transportsector een Europese aanpak nodig is. Via Twitter laat ze weten uit te kijken naar de rondetafelgesprekken met Tommelein over sociale fraude.

Voorts reageerde ook al ondernemersorganisatie NSZ negatief. “Het voorstel gaat uit van een fundamenteel wantrouwen tegenover iedereen die onderneemt in dit land. Precies of alle zelfstandigen en kmo’s fraudeurs zijn”, klinkt het daar. Het NSZ wijst er ook op dat in de transport- en de bouwsector al maatregelen genomen zijn tegen zwartwerk.

Test

Tommelein beschouwt de invoering van de witte kassa in de horeca als een testcase. “Als het daar goed gaat, dan kunnen we de witte kassa ook in andere sectoren invoeren.” In eerste instantie denkt Tommelein dus aan winkels. Voorts is het de bedoeling van de staatssecretaris om cash zo veel mogelijk te bannen in horecazaken en om horecazaken die cash weigeren een incentive te geven.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content