Witte Huis bevestigt invoertarieven op staal en aluminium, Trump belooft flexibiliteit voor 'echte vrienden' van de VS

08/03/18 om 16:01 - Bijgewerkt om 23:41

Bron: Belga

De Amerikaanse president Donald Trump gaat tarieven heffen van respectievelijk 25 en 10 procent op de import van staal en aluminiumproducten. Dat heeft het Witte Huis donderdag gemeld. Een eventuele opheffing van die importtarieven is bespreekbaar, maar dan via overleg land per land.

Witte Huis bevestigt invoertarieven op staal en aluminium, Trump belooft flexibiliteit voor 'echte vrienden' van de VS

© AFP

Momenteel geldt de uitzondering enkel voor de NAFTA-partners Mexico en Canada. De tarieven voor staalimport worden binnen twee weken van kracht.

Nog voor hij zijn handtekening zette, haalde Trump opnieuw uit naar handelspraktijken die 'een agressie tegen ons land' zijn.

Voor het doordrukken van zijn besluit baseert Trump zich op een zelden gebruikte wet die presidentiële actie toelaat tegen importproducten wanneer die de 'nationale veiligheid ondermijnen.'

Staal en aluminium zijn 'absoluut vitaal' voor de Amerikaanse infrastructuur en de defensie-industrie, zei Trump, en het 'dumpen' van goedkope import 'haalt de basis van de Amerikaanse nijverheid onderuit.'

Trump heeft donderdag beloofd flexibiliteit aan de dag te zullen leggen voor de 'echte vrienden' van de Verenigde Staten met betrekking tot de importheffingen die hij plant op staal en aluminium.

'We moeten onze staal- en aluminiumindustrie beschermen en uitbouwen door een grote flexibiliteit aan de dag te leggen en samen te werken met zij die onze echte vrienden zijn en ons op eerlijke wijze behandelen op gebied van handel en defensie', aldus Donald Trump.

Eerder donderdag raakte bekend dat Trump bereid zou zijn om andere invoertarieven te hanteren voor staal en aluminium afkomstig uit buurlanden Canada en Mexico, en andere grote belangrijke handelspartners zoals Japan en China. Ondertussen hebben 107 leden van het Huis van Afgevaardigden van de partij van Trump hem verzocht om af te zien van de geplande importheffingen. In een schrijven hebben ze hun 'diepe bezorgdheid' overgemaakt.

Onze partners