De gemiddelde afstand tot woningen zal daardoor minstens driehonderd meter bedragen, meldt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, die een reeks nieuwe milieuvoorwaarden heeft opgesteld.

Met de nieuwe regels komt meteen ook een einde aan het gebrek aan afdwingbare milieuvoorwaarden.

Minimaal 250 meter
'De afstandsregel wordt vervangen door geluidsnormering', verduidelijkt Schauvliege. Woongebied krijgt daardoor meer bescherming, terwijl de geluidsnormen in industrie- en havengebied hoger zullen liggen. Voor woningen blijft wel de minimumafstand van 200 meter behouden.

Slagschaduw

Doel van de nieuwe regels is de milieuhinder van windturbines tot een minimum te beperken, zonder de aanbouw van nieuwe molens overal te fnuiken.

Naast de komst van geluidsnormen wordt de norm voor slagschaduw verlaagd van maximaal 30 uur per jaar tot nog 8 uur per jaar en maximaal 30 minuten per dag. Windmolens moeten voortaan ook uitgerust worden met een ijsdetectiesysteem en een remsysteem in geval van problemen.

Overgangstermijn tot 2015 In het nieuwe pakket regels zitten ook normen voor aardgastankstations, voornamelijk rond ontploffingsgevaar, in lijn met de regels in onze buurlanden.

De nieuwe regels moeten wel nog voor advies langs de Milieu-en Natuurraad (MiNaraad) en de Sociaal-Economische Raad Vlaanderen (Serv). Voor de bestaande windturbines is alvast een overgangstermijn voorzien tot 2015. Oudere types die niet meer aangepast kunnen worden, moeten ten laatste in 2020 verdwenen zijn. (Belga/SD)

De gemiddelde afstand tot woningen zal daardoor minstens driehonderd meter bedragen, meldt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, die een reeks nieuwe milieuvoorwaarden heeft opgesteld. Met de nieuwe regels komt meteen ook een einde aan het gebrek aan afdwingbare milieuvoorwaarden. Minimaal 250 meter 'De afstandsregel wordt vervangen door geluidsnormering', verduidelijkt Schauvliege. Woongebied krijgt daardoor meer bescherming, terwijl de geluidsnormen in industrie- en havengebied hoger zullen liggen. Voor woningen blijft wel de minimumafstand van 200 meter behouden. Slagschaduw Doel van de nieuwe regels is de milieuhinder van windturbines tot een minimum te beperken, zonder de aanbouw van nieuwe molens overal te fnuiken. Naast de komst van geluidsnormen wordt de norm voor slagschaduw verlaagd van maximaal 30 uur per jaar tot nog 8 uur per jaar en maximaal 30 minuten per dag. Windmolens moeten voortaan ook uitgerust worden met een ijsdetectiesysteem en een remsysteem in geval van problemen. Overgangstermijn tot 2015 In het nieuwe pakket regels zitten ook normen voor aardgastankstations, voornamelijk rond ontploffingsgevaar, in lijn met de regels in onze buurlanden. De nieuwe regels moeten wel nog voor advies langs de Milieu-en Natuurraad (MiNaraad) en de Sociaal-Economische Raad Vlaanderen (Serv). Voor de bestaande windturbines is alvast een overgangstermijn voorzien tot 2015. Oudere types die niet meer aangepast kunnen worden, moeten ten laatste in 2020 verdwenen zijn. (Belga/SD)