Wilmès benadrukt dat de sanering van de overheidsfinanciën erg belangrijk blijft en dat niemand de lasten wil verschuiven naar de volgende generaties. Maar over hoe snel die sanering gebeurt, kan volgens Wilmès worden gepraat. Maar als dat structurele evenwicht in 2018 wordt losgelaten, "dan zal dat een akkoord zijn tussen de vier regeringspartners", zei de MR-minister zondag in De Zevende Dag.

Vrijdag raakte bekend dat de regering binnenkort op zoek moet naar 2 miljard euro om de begroting voor dit jaar op koers te houden. Vicepremier Didier Reynders (MR) liet toen al horen dat een structureel evenwicht in 2018, zoals afgesproken is met de Europese Commissie, bijzonder moeilijk wordt indien er telkens nieuwe uitgaven bijkomen voor veiligheid en voor het beheer van de vluchtelingencrisis.

Fetisj

Minister Wilmès stelde dat de regering tijdens haar begrotingsconclaaf zal moeten nagaan hoe ze dat tekort zal "vervullen" en dat het evenwicht in 2018 een akkoord is binnen de regering zelf. Tijdens dat conclaaf kan de regering spelen met de inkomsten, de uitgaven en het traject. "Voor het conclaaf liggen alle opties open", liet Wilmès horen. "Er moeten geen taboes zijn".

Maar van het traject afwijken, kan "alleen met een akkoord van alle partners". Ze benadrukte dat de Europese Commissie veel aandacht schenkt aan de structurele hervormingen die de regering doorvoert en het structurele saldo jaar na jaar bekijkt. Het is voor Europa belangrijk te zien dat de begroting structureel verbetert en de schuld daalt. Het jaartal waarin dat gebeurt, is volgens de minister niet zozeer een fetisj voor de Commissie. (Belga/TE)

Wilmès benadrukt dat de sanering van de overheidsfinanciën erg belangrijk blijft en dat niemand de lasten wil verschuiven naar de volgende generaties. Maar over hoe snel die sanering gebeurt, kan volgens Wilmès worden gepraat. Maar als dat structurele evenwicht in 2018 wordt losgelaten, "dan zal dat een akkoord zijn tussen de vier regeringspartners", zei de MR-minister zondag in De Zevende Dag.Vrijdag raakte bekend dat de regering binnenkort op zoek moet naar 2 miljard euro om de begroting voor dit jaar op koers te houden. Vicepremier Didier Reynders (MR) liet toen al horen dat een structureel evenwicht in 2018, zoals afgesproken is met de Europese Commissie, bijzonder moeilijk wordt indien er telkens nieuwe uitgaven bijkomen voor veiligheid en voor het beheer van de vluchtelingencrisis. Minister Wilmès stelde dat de regering tijdens haar begrotingsconclaaf zal moeten nagaan hoe ze dat tekort zal "vervullen" en dat het evenwicht in 2018 een akkoord is binnen de regering zelf. Tijdens dat conclaaf kan de regering spelen met de inkomsten, de uitgaven en het traject. "Voor het conclaaf liggen alle opties open", liet Wilmès horen. "Er moeten geen taboes zijn". Maar van het traject afwijken, kan "alleen met een akkoord van alle partners". Ze benadrukte dat de Europese Commissie veel aandacht schenkt aan de structurele hervormingen die de regering doorvoert en het structurele saldo jaar na jaar bekijkt. Het is voor Europa belangrijk te zien dat de begroting structureel verbetert en de schuld daalt. Het jaartal waarin dat gebeurt, is volgens de minister niet zozeer een fetisj voor de Commissie. (Belga/TE)