Na de zelfmoord van vriend Steve Stevaert schreef Willem Elias op Facebook: 'We zullen je missen, Steve. Je was een fijne man en bijzonder intelligent. De vrouwen... een zwakheid die we begrijpen. Aan de dame die deze beslissing op haar geweten heeft, toch graag dit. Voor een verkrachting ga je onmiddellijk naar de politie, of desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later.' Veel mensen namen aanstoot aan de manier waarop Elias het vermeende slachtoffer in diskrediet had gebracht en zijn onuitgesproken suggestie dat zij Stevaerts' dood op haar geweten had.

Hoe kijkt u vandaag terug op het Facebookincident?

Elias: Ik blijf het er heel moeilijk mee hebben. Laten we zeggen dat ik er tot voor de grote vakantie, dus meer dan een jaar lang, elke dag mee wakker ben geworden. Je moet eens 'Elias' intikken in Google. Vreselijke dingen waar je dan op uitkomt. Vrienden weten wel beter, maar in een professionele context is dat niet fijn. Kijk, ik heb gewoon iets op Facebook geschreven, waar allerlei mensen die ik niet ken allerlei interpretaties aan hebben gegeven. Zonder mij te vragen wat ik ermee bedoelde. Ik had eigenlijk een discussie op Facebook verwacht na wat ik had geschreven, geen mediastorm.

Lees het volledige interview met Elias waarin hij uitlegt dat zijn uitspraken als 'goede raad' moeten geïnterpreteerd worden, dat hij 'trots' is 'dat men mij heeft willen gebruiken om de VUB te beschadigen' en dat hij zich afvraagt 'wie in dit klimaat nog iets durft zeggen'?

Na de zelfmoord van vriend Steve Stevaert schreef Willem Elias op Facebook: 'We zullen je missen, Steve. Je was een fijne man en bijzonder intelligent. De vrouwen... een zwakheid die we begrijpen. Aan de dame die deze beslissing op haar geweten heeft, toch graag dit. Voor een verkrachting ga je onmiddellijk naar de politie, of desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later.' Veel mensen namen aanstoot aan de manier waarop Elias het vermeende slachtoffer in diskrediet had gebracht en zijn onuitgesproken suggestie dat zij Stevaerts' dood op haar geweten had. Elias: Ik blijf het er heel moeilijk mee hebben. Laten we zeggen dat ik er tot voor de grote vakantie, dus meer dan een jaar lang, elke dag mee wakker ben geworden. Je moet eens 'Elias' intikken in Google. Vreselijke dingen waar je dan op uitkomt. Vrienden weten wel beter, maar in een professionele context is dat niet fijn. Kijk, ik heb gewoon iets op Facebook geschreven, waar allerlei mensen die ik niet ken allerlei interpretaties aan hebben gegeven. Zonder mij te vragen wat ik ermee bedoelde. Ik had eigenlijk een discussie op Facebook verwacht na wat ik had geschreven, geen mediastorm.