Wilde staking gaat door tot donderdag

20/12/11 om 06:30 - Bijgewerkt om 06:30

Bij de NMBS werd de staking van donderdag op dinsdag al afgetrapt. Die wilde staking in enkele stelplaatsen gaat door tot donderdag.

Wilde staking gaat door tot donderdag

© Belga

Bij de NMBS is de staking tegen de hervorming van de pensioenen nu al begonnen. In Wallonië heeft het treinpersoneel het werk neergelegd, onder meer in Bergen, Doornik en Ath. Daardoor rijden ook heel wat treinen naar Vlaanderen niet uit.

Die spontane staking in de stelplaatsen van de NMBS in Aat, Doornik, Bergen en 's-Gravenbrakel gaat door tot donderdag, de dag van de algemene staking van de openbare sector.

De staking dreigt overigens woensdag uit te breiden naar La Louvière en Charleroi en mogelijk nog naar andere stelplaatsen, zegt Michel
Abdissi van het ACOD Spoor.

De NMBS betreurt de staking. De spoorwegmaatschappij nodigt haar reizigers in een mededeling uit "voorzorgen te nemen", omdat het treinverkeer sterk verstoord zal zijn tot kerst. "Er zijn niet genoeg treinbestuurders beschikbaar. Dat heeft gevolgen voor het spoorverkeer in heel het land." Op heel wat perrons werden de pendelaars vanochtend verrast door de onaangekondigde staking.

Vakbonden erkennen wilde staking onmiddellijk
Het gaat om een wilde staking die meteen wordt erkend door de vakbonden. Na de staking vandaag zal het personeel bij de NMBS ook morgenavond het werk neerleggen en doorstaken tot donderdag, wanneer het overheidspersoneel in heel het land het werk neerlegt.

Volgens de christelijke vakbond ACV zullen de stakers niet meer aan het werk gaan voor donderdagavond. 'Wie nu al staakt, blijft doorstaken. Wij sluiten niet uit dat er nog meer wilde stakingen uitbreken.' Vakbond VSOA-spoor laat weten ook aan de staking van donderdag deel te nemen, net zoals het gemeenschappelijk vakbondsfront bij busmaatschappij De Lijn. Bij de Waalse evenknie TEC rijdt donderdag eveneens geen enkele bus uit, klinkt het bij de vakbonden.

De NMBS veroordeelt de spontane acties die dinsdagochtend in de depots in Henegouwen uitbraken. "Niet enkel zorgt dit voor vertragingen op het net, maar een dergelijke spontane staking maakt ook een voorafgaande communicatie naar de reizigers toe onmogelijk", luidt het. De spoormaatschappij waarschuwt dat vanaf vandaag tot Kerstmis rekening gehouden moet worden met sterk verstoord treinverkeer.

Vanaf woensdagavond 22 uur tot en met donderdagavond 22 uur zullen vermoedelijk helemaal geen treinen rijden en zijn ook de internationale verbindingen verstoord door de actie, aldus de NMBS.

'De druk om te staken ligt bij het treinpersoneel heel hoog,' zei Jos Digneffe, voorzitter van ACOD spoor op Radio 1. 'De mensen aanvaarden niet wat er nu aan de hand is. Als wij de troepen niet onder controle houden, waren wij al weken aan het staken geweest.'

'Land platleggen kost een half miljard. Houding van de vakbonden is beneden alle peil'
Intussen zijn de werkgevers bijzonder boos over de nationale stakingsdag donderdag.

'Het land een dag plat leggen kost 500 tot 750 miljoen euro. Dat betekent dat het begrotingstekort alleen maar oploopt en dat de regering nog meer en nog strengere maatregelen zal moeten nemen.' Dat zegt Karel Van Eetvelt voorzitter van Unizo. 'Wat de vakbonden nu doen is het overleg zelfs geen kans geven. Ik vind dit beneden alle peil.'

TreinTramBus verontwaardigd over spontane staking

De spontane staking bij de spoormaatschappij NMBS kan volgens reizigersvereniging TreinTramBus niet door de beugel. "Door onaangekondigd te gaan staken krijgen de reizigers helemaal niet de kans op zoek te gaan naar alternatieven", meldt de vereniging.

"Niet alleen werknemers worden getroffen. Ook tal van studenten zullen te laat of niet op hun examen verschijnen. Dit kan niet door de beugel", meldt Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus.

De vereniging wijst ook minister van Pensioenen Van Quickenborne terecht, die "door een onhandige communicatie een aantal mensen tegen zich in
het harnas jaagt". TreinTramBus wil dat het sociaal conflict via overleg opgelost wordt in plaats van de reizigers met problemen op te zadelen.

"We vragen eveneens de normale termijn van 10 dagen te respecteren vooraleer men tot staking overgaat. Daarover zijn in 2008 afspraken gemaakt tussen de NMBS-groep en de vakbonden", aldus Vanseveren.

De reizigersvereniging onderstreept ook nog dat de staking voorbarig is, aangezien nog geen duidelijkheid bestaat over de gevolgen van de pensioenhervorming voor het NMBS-personeel. (EE/SD/Belga)

Onze partners