Spoorwegmaatschappij NMBS bevestigt dat ze de werknemers die de voorbije dagen deelnamen aan een reeks wilde stakingen, zal sanctioneren. Ze zullen een strenge vermaning krijgen en een eenmalige financiële sanctie van 12,50 euro, zo meldt de NMBS in een persbericht. Volgens de maatschappij gaat het om een kleine tweehonderd spoorwegmedewerkers, die de reis van minstens 160.000 reizigers in de war stuurden.

"Het is onaanvaardbaar dat enkele spoorwegmedewerkers geheel straffeloos de dienstverlening aan onze klanten verstoren, het imago van ons bedrijf onherstelbare schade toebrengen en het sleutelbegrip van openbare dienstverlening, wat deel uitmaakt van de basisopdrachten van NMBS, compleet miskennen", aldus de spoorwegmaatschappij. Ze wijst erop dat de acties "van minder dan 200 spoorwegmedewerkers" van vorige vrijdag, maandag en dinsdag (in La Louvière, Charleroi en de regio Luik) een impact hadden op minstens 160.000 reizigers. Ze leidden immers tot "de volledige of gedeeltelijke afschaffing van 551 treinen en 8.018 minuten vertraging op een totaal van 681 treinen", klinkt het.

'Niet verrast'

De NMBS verloor inkomsten, "zonder nog rekening te houden met andere financiële gevolgen". Het directiecomité van de NMBS heeft daarom beslist om, conform het voorziene tuchtstatuut, de betrokkenen te sanctioneren met een strenge vermaning en een inhouding op hun premies van 12,50 euro, klinkt het nog.

Een NMBS-woordvoerster preciseert dat die inhouding een eenmalige financiële sanctie betreft. "We zijn niet tevreden, maar ook niet verrast", zegt Jean Pierre Goossens, de voorzitter van ACOD Spoor. De socialistische spoorbond had de directie opgeroepen om geen sancties te treffen. De vakbond zal de werknemers die in beroep willen gaan tegen hun sanctie, bijstaan. De bonden spraken eerder van een honderdtal gesanctioneerden. (Belga/AVE)

Spoorwegmaatschappij NMBS bevestigt dat ze de werknemers die de voorbije dagen deelnamen aan een reeks wilde stakingen, zal sanctioneren. Ze zullen een strenge vermaning krijgen en een eenmalige financiële sanctie van 12,50 euro, zo meldt de NMBS in een persbericht. Volgens de maatschappij gaat het om een kleine tweehonderd spoorwegmedewerkers, die de reis van minstens 160.000 reizigers in de war stuurden."Het is onaanvaardbaar dat enkele spoorwegmedewerkers geheel straffeloos de dienstverlening aan onze klanten verstoren, het imago van ons bedrijf onherstelbare schade toebrengen en het sleutelbegrip van openbare dienstverlening, wat deel uitmaakt van de basisopdrachten van NMBS, compleet miskennen", aldus de spoorwegmaatschappij. Ze wijst erop dat de acties "van minder dan 200 spoorwegmedewerkers" van vorige vrijdag, maandag en dinsdag (in La Louvière, Charleroi en de regio Luik) een impact hadden op minstens 160.000 reizigers. Ze leidden immers tot "de volledige of gedeeltelijke afschaffing van 551 treinen en 8.018 minuten vertraging op een totaal van 681 treinen", klinkt het. De NMBS verloor inkomsten, "zonder nog rekening te houden met andere financiële gevolgen". Het directiecomité van de NMBS heeft daarom beslist om, conform het voorziene tuchtstatuut, de betrokkenen te sanctioneren met een strenge vermaning en een inhouding op hun premies van 12,50 euro, klinkt het nog. Een NMBS-woordvoerster preciseert dat die inhouding een eenmalige financiële sanctie betreft. "We zijn niet tevreden, maar ook niet verrast", zegt Jean Pierre Goossens, de voorzitter van ACOD Spoor. De socialistische spoorbond had de directie opgeroepen om geen sancties te treffen. De vakbond zal de werknemers die in beroep willen gaan tegen hun sanctie, bijstaan. De bonden spraken eerder van een honderdtal gesanctioneerden. (Belga/AVE)