Volgens voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wilde premier Charles Michel (MR) zich wel degelijk onthouden op de stemming van het migratiepact van Marrakesh in New York. 'Het hoogst haalbare compromis voor ons (N-VA; nvdr.) was een onthouding bij de stemming. Maar anderen wilden die stap niet zetten. Was dat dan zo moeilijk? Had het aan mij en de premier gelegen dan zou België zich onthouden hebben', aldus Jambon in een interview met De Morgen.

'De premier heeft kei hard gewerkt om de andere partijen (CD&V en Open VLD; nvdr.) te overtuigen van die uitweg. Uiteraard zou hij dan gezichtsverlies geleden hebben. Maar dan stond zijn regering nog wel overeind', vervolgt Jambon in het interview.

Volgens het kabinet van premier Michel zijn de bewering van Jambon pertinent onwaar. 'De eerste minister heeft het migratiepact altijd gesteund, en was bereid om een interpretatieve verklaring aan de tekst toe te voegen. Een onthouding heeft daarentegen nooit op tafel gelegen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft begin oktober al een instructie uitgestuurd dat deze regering het migratiepact zou steunen. De N-VA heeft de beslissing om het migratiepact te ondersteunen destijds mee goedgekeurd', klinkt het bij monde van woordvoerder Barend Leyts.

Dat wordt bevestigd door het kabinet van CD&V-voorzitter Wouter Beke. 'MR, Open VLD en CD&V hebben altijd zij aan zij gestaan in dit dossier. Premier Michel heeft ons er nooit van proberen te overtuigen dat België zich moest onthouden. Enkel bij N-VA is er sprake geweest van een onthouding', zegt Steffen van Roosbroeck, woordvoerder van Wouter Beke.

Volgens voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wilde premier Charles Michel (MR) zich wel degelijk onthouden op de stemming van het migratiepact van Marrakesh in New York. 'Het hoogst haalbare compromis voor ons (N-VA; nvdr.) was een onthouding bij de stemming. Maar anderen wilden die stap niet zetten. Was dat dan zo moeilijk? Had het aan mij en de premier gelegen dan zou België zich onthouden hebben', aldus Jambon in een interview met De Morgen. 'De premier heeft kei hard gewerkt om de andere partijen (CD&V en Open VLD; nvdr.) te overtuigen van die uitweg. Uiteraard zou hij dan gezichtsverlies geleden hebben. Maar dan stond zijn regering nog wel overeind', vervolgt Jambon in het interview.Volgens het kabinet van premier Michel zijn de bewering van Jambon pertinent onwaar. 'De eerste minister heeft het migratiepact altijd gesteund, en was bereid om een interpretatieve verklaring aan de tekst toe te voegen. Een onthouding heeft daarentegen nooit op tafel gelegen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft begin oktober al een instructie uitgestuurd dat deze regering het migratiepact zou steunen. De N-VA heeft de beslissing om het migratiepact te ondersteunen destijds mee goedgekeurd', klinkt het bij monde van woordvoerder Barend Leyts. Dat wordt bevestigd door het kabinet van CD&V-voorzitter Wouter Beke. 'MR, Open VLD en CD&V hebben altijd zij aan zij gestaan in dit dossier. Premier Michel heeft ons er nooit van proberen te overtuigen dat België zich moest onthouden. Enkel bij N-VA is er sprake geweest van een onthouding', zegt Steffen van Roosbroeck, woordvoerder van Wouter Beke.