SP.A-voorzitter Bruno Tobback wil nu echt wel eens weten waar de N-VA met het land naartoe wil. De Vlaamse onafhankelijkheid in 2014?

"Er moet toch eens duidelijk gezegd worden dat een confederatie een samenwerking is van twee autonome staten", aldus Tobback in een interview aan Metro.

SP.A ging achteruit

Tobback blikt eerst terug op het resultaat van de SP.A bij de gemeenteraadsverkiezingen: "Op basis van het aantal stemmen en gemeenteraadsleden hebben we op een aantal plaatsen erg goed gescoord, maar zijn we globaal gezien achteruit gegaan.

Het waren niet onze meest succesvolle gemeenteraadsverkiezingen. Voor de SP.A is de analyse simpel: we zijn er niet in geslaagd om van onze thema's de inzet te maken van de verkiezingen".

Autonome staten

Wat N-VA-voorzitter en toekomstig Antwerps burgemeester Bart De Wevers roep om confederalisme betreft, is Tobback duidelijk: "Voor alle duidelijkheid: ik ben voor een federatie, met verregaande autonomie voor de regio's. Maar er moet toch eens duidelijk gezegd worden dat een confederatie een samenwerking is van twee autonome staten.

Vlaamse onafhankelijkheid

Wil De Wever in 2014 de Vlaamse onafhankelijkheid uitroepen? Dan wil ik wel eens weten hoe hij bijvoorbeeld de historische staatsschuld gaat verdelen. Die is ook opgebouwd door de Vlaamse gezondheidszorg, maar wordt wel af betaald door het federale niveau. Die schulden betekenen een rem op de Vlaamse groei".

Revolutie

Tobback doet ook een oproep aan de media: "Aan de sneren en suggesties van Bart De Wever zit weinig vlees. Laat dit een oproep zijn aan de media: doe eens aan fact checking. Onderzoek of het allemaal wel klopt wat hij zegt, in plaats van soundbites te reproduceren.

Hij komt al een aantal jaar weg met de uitspraak dat hij geen revolutie wil, maar wel confederalisme. Maar die staatsstructuur veronderstelt wel dat hij de Vlaamse onafhankelijkheid uitroept". (Belga/EE)

SP.A-voorzitter Bruno Tobback wil nu echt wel eens weten waar de N-VA met het land naartoe wil. De Vlaamse onafhankelijkheid in 2014? "Er moet toch eens duidelijk gezegd worden dat een confederatie een samenwerking is van twee autonome staten", aldus Tobback in een interview aan Metro. SP.A ging achteruit Tobback blikt eerst terug op het resultaat van de SP.A bij de gemeenteraadsverkiezingen: "Op basis van het aantal stemmen en gemeenteraadsleden hebben we op een aantal plaatsen erg goed gescoord, maar zijn we globaal gezien achteruit gegaan. Het waren niet onze meest succesvolle gemeenteraadsverkiezingen. Voor de SP.A is de analyse simpel: we zijn er niet in geslaagd om van onze thema's de inzet te maken van de verkiezingen". Autonome staten Wat N-VA-voorzitter en toekomstig Antwerps burgemeester Bart De Wevers roep om confederalisme betreft, is Tobback duidelijk: "Voor alle duidelijkheid: ik ben voor een federatie, met verregaande autonomie voor de regio's. Maar er moet toch eens duidelijk gezegd worden dat een confederatie een samenwerking is van twee autonome staten.Vlaamse onafhankelijkheid Wil De Wever in 2014 de Vlaamse onafhankelijkheid uitroepen? Dan wil ik wel eens weten hoe hij bijvoorbeeld de historische staatsschuld gaat verdelen. Die is ook opgebouwd door de Vlaamse gezondheidszorg, maar wordt wel af betaald door het federale niveau. Die schulden betekenen een rem op de Vlaamse groei". Revolutie Tobback doet ook een oproep aan de media: "Aan de sneren en suggesties van Bart De Wever zit weinig vlees. Laat dit een oproep zijn aan de media: doe eens aan fact checking. Onderzoek of het allemaal wel klopt wat hij zegt, in plaats van soundbites te reproduceren. Hij komt al een aantal jaar weg met de uitspraak dat hij geen revolutie wil, maar wel confederalisme. Maar die staatsstructuur veronderstelt wel dat hij de Vlaamse onafhankelijkheid uitroept". (Belga/EE)