Vanaf 1 september 2012 gaan er 1300 extra leerkrachten aan de slag in het Vlaamse basis- en kleuteronderwijs. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) afgelopen week aangekondigd. Daarmee wordt ook een eind gemaakt aan de historische ongelijkheid tussen het basis- en het kleuteronderwijs, want door de maatregel zouden de veel te grote kleuterklassen in veel scholen definitief verdwijnen. 'Wij zijn opgetogen dat de minister eindelijk heeft ingezien dat er wel degelijk een probleem is en ook een concreet plan naar voren schuift', zegt Guido Sauwens van de Werkgroep Kleuterscholen, de belangenorganisatie van Vlaamse kleuterscholen.

Maar is het ook een goed plan?

Guido Sauwens: Op zich is het natuurlijk een goede zaak dat er leerkrachten bij komen en dat de klassen daardoor kleiner worden. Wij beschouwen dat als een grote overwinning voor onze werkgroep. Maar we blijven wel op onze hoede.

Waarom?

Sauwens: Omdat wij vrezen dat de achthonderd kleine wijkscholen en afdelingen van grotere scholen sterk zullen worden benadeeld. Vandaag zitten daar onder de kerktoren soms 14 of 15 kleuters per leerkracht. Soms zijn dat allemaal kinderen van dezelfde leeftijdsgroep, soms zitten er verschillende leeftijden bij elkaar. Vandaag genieten zulke scholen een speciale bescherming, maar dat zou nu veranderen. Volgens het nieuwe plan zou zo'n klas in de loop van het schooljaar tot meer dan 20 kleuters kunnen aangroeien voor er een tweede leerkracht bij komt. Omdat de leerlingenaantallen van die afdelingen zullen worden samengeteld met die van de hoofdschool, bestaat het gevaar dat de directie ervoor zal kiezen zo'n klein schooltje te sluiten. Geen goede zaak dus. Wij zullen dan ook zeker nog bij minister Smet aankloppen om dit probleem te bespreken. Uiteindelijk hebben hij en zijn medewerkers nog een jaar de tijd voor de plannen werkelijkheid worden.

Gaat de staking van het kleuteronderwijs op 5 september nog door?

Sauwens: Daarover zullen we pas eind augustus definitief beslissen. Laten we zeggen dat de stakingsdreiging sterk is afgenomen. (AP)

Vanaf 1 september 2012 gaan er 1300 extra leerkrachten aan de slag in het Vlaamse basis- en kleuteronderwijs. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) afgelopen week aangekondigd. Daarmee wordt ook een eind gemaakt aan de historische ongelijkheid tussen het basis- en het kleuteronderwijs, want door de maatregel zouden de veel te grote kleuterklassen in veel scholen definitief verdwijnen. 'Wij zijn opgetogen dat de minister eindelijk heeft ingezien dat er wel degelijk een probleem is en ook een concreet plan naar voren schuift', zegt Guido Sauwens van de Werkgroep Kleuterscholen, de belangenorganisatie van Vlaamse kleuterscholen. Maar is het ook een goed plan? Guido Sauwens: Op zich is het natuurlijk een goede zaak dat er leerkrachten bij komen en dat de klassen daardoor kleiner worden. Wij beschouwen dat als een grote overwinning voor onze werkgroep. Maar we blijven wel op onze hoede. Waarom? Sauwens: Omdat wij vrezen dat de achthonderd kleine wijkscholen en afdelingen van grotere scholen sterk zullen worden benadeeld. Vandaag zitten daar onder de kerktoren soms 14 of 15 kleuters per leerkracht. Soms zijn dat allemaal kinderen van dezelfde leeftijdsgroep, soms zitten er verschillende leeftijden bij elkaar. Vandaag genieten zulke scholen een speciale bescherming, maar dat zou nu veranderen. Volgens het nieuwe plan zou zo'n klas in de loop van het schooljaar tot meer dan 20 kleuters kunnen aangroeien voor er een tweede leerkracht bij komt. Omdat de leerlingenaantallen van die afdelingen zullen worden samengeteld met die van de hoofdschool, bestaat het gevaar dat de directie ervoor zal kiezen zo'n klein schooltje te sluiten. Geen goede zaak dus. Wij zullen dan ook zeker nog bij minister Smet aankloppen om dit probleem te bespreken. Uiteindelijk hebben hij en zijn medewerkers nog een jaar de tijd voor de plannen werkelijkheid worden. Gaat de staking van het kleuteronderwijs op 5 september nog door? Sauwens: Daarover zullen we pas eind augustus definitief beslissen. Laten we zeggen dat de stakingsdreiging sterk is afgenomen. (AP)