Eddy Eerdekens

Wij wensen u in 2014 de beste regering en de strafste economische heropleving ter wereld

Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Beste lezer,

2014 wordt een belangrijk jaar voor de Belgische politiek, mogelijk zelfs een scharnierjaar in de geschiedenis van ons land. Op 25 mei gaan we naar de stembus voor federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. U bent de uitdrukking ‘moeder van alle verkiezingen’ al lang beu gehoord, maar deze keer is ze echt wel op haar plaats.

Wie deze verkiezingen wint, blijft in principe vijf jaar aan de macht. Voor het eerst sinds zeer lang krijgt de volgende regering een zee van tijd om echt beleid te voeren, om zonder angst voor de volgende verkiezingen afstand te nemen van de waan van de dag, en om echt een stempel te drukken op het leven van de inwoners van dit land.

Het belang van de uitslag van deze verkiezingen is nauwelijks te overschatten. U heeft al vele artikels gelezen over mogelijke coalities die na de verkiezingen zullen worden gevormd. Politicologen en journalisten geven soms de indruk dat uw stem bijkomstig is: er wordt nu al volop gespind over de regeringen Di Rupo 2 en Peeters 2, over een federale regering met of zonder N-VA en over een Antwerpse coalitie (N-VA / CD&V / Open VLD) in Vlaanderen.

Niets is minder waar. De politieke dooddoener ‘de kiezer beslist’ is op 25 mei meer dan ooit een waarheid als een koe. De kiezer veegt het bord af, zet de teller op nul, hij en hij alleen beslist welke coalities en bijgevolg welk beleid er aan de orde zijn.

Uit onderzoek van de kwaliteitskrant The Guardian blijkt dat almaar meer Britten (die niet onderworpen zijn aan opkomstplicht) niet gaan stemmen uit woede over hun politici. Ze hebben daar alle recht toe, maar het omgekeerde is ook waar. Met hun stemmen hadden ze politici kunnen verkiezen over wie ze misschien niet woedend hoefden te zijn. Wie het spel meespeelt, heeft overigens veel meer recht om kwaad te zijn. Wie een politicus naar het parlement stuurt, wie een kandidaat een mandaat geeft, heeft veel meer recht om iets van hem te verwachten dan wie langs de zijlijn blijft staan.

Ondanks de opkomstplicht ging 15 procent van de Vlamingen niet stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Wie niet is gaan stemmen, heeft het aan zichzelf te danken als zijn burgemeester niet in staat is staat is om zijn gemeente als een goede huisvader te besturen. De jongste maanden is gebleken dat er zo echt wel burgemeesters zijn.

Als er over de verkiezingen van 25 mei 2014 nu al één ding met zekerheid te zeggen is, dan is het wel dat ons land de regering krijgt die het verdient. Daarom is het meer dan ooit van groot belang dat u als stemgerechtigde naar de stembus gaat. Uw stem maakt wel degelijk het verschil.

2014 wordt een belangrijk jaar voor de Belgische economie. U heeft al zo vaak gelezen dat ons land het economisch beter doet dan onze buurlanden (met uitzondering van Duitsland). Toch heeft u meer dan waarschijnlijk tot in uw eigen omgeving de gevolgen van de crisis aan den lijve ervaren. Steeds meer mensen zijn werkloos, een record aantal mensen valt onder de armoededrempel en wie nog geld heeft, durft het niet uit te geven. Uit angst voor echt kwade dagen, laat de Belg zijn geld liever ontwaarden op een spaarboekje dan het te spenderen en daarmee de economie een duwtje in de rug te geven.

In 2013 was angst de kerngedachte in de Belgische economie: angst voor het verlies van een job, angst om spectaculair veel koopkracht te verliezen, om de rekeningen niet meer te kunnen betalen, angst voor inkrimping van het vermogen, angst voor het onverwachte en het onvoorziene, angst om morgen minder te hebben dan vandaag.

Met die economie kan het in 2014 alle kanten op. Economen waarschuwen voor een nieuwe crisis, veel erger dan de vorige en één die ons land als één van de zwakkere broertjes van Europa zeer hard zal treffen. Tegelijkertijd komen er vanuit Europa meer en meer berichten dat dit het jaar van de heropleving zal worden. Zelfs Europees president Herman Van Rompuy zegt dat het beter wordt. Er komt groei, we nemen afstand van de crisis. Dat is niet alleen een sentiment, er zijn ook indicatoren die wijzen op herstel.

Wij hopen alvast dat 2014 het jaar wordt waarin de angst uit de economie verdwijnt.

De redactie van Knack.be wenst u de beste regering en de strafste economische heropleving ter wereld en voor u en uw dierbaren een spetterend 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content