Caroline Gennez zal zichzelf niet opvolgen als voorzitter van de SP.A. Dat liet ze maandagnamiddag op een persconferentie weten. Volgens Gennez zou het goed zijn mocht er een nieuw voorzittersduo aan het roer van de partij komen.

Nieuw voorzittersduo

Er werd al geruime tijd gespeculeerd over de politieke toekomst van Gennez als voorzitter van de Vlaamse socialisten. Gennez kreeg in 2007 de leiding van de SP.A doorgespeeld van toenmalig voorzitter Johan Vande Lanotte, die opstapte na de nederlaag bij de federale verkiezingen. Later dat jaar werd ze definitief tot voorzitter verkozen, met Dirk Van der Maelen als running mate.

Gennez besefte al van bij het begin dat ze niet voor een gemakkelijke job stond: "Ik wist dat het geen gezondheidswandeling zou worden". Verbitterd terugblikken doet ze echter niet. "Wie mij kent, weet dat ik daar geen enkele aanleg voor heb. Ik heb een hekel aan cynisme", luidt het. Ze vindt de politiek ook niet de plaats om aan cynisme te doen, want "dan ben je je eigen stiel aan het besmeuren". Tijdens de persconferentie merkte ze ook op dat niet zo gek veel voorzitters hun mandaat volledig uitdoen, en zij dus wel.

Bruno Tobback

Over wie haar opvolger moet worden, wil ze liever geen uitspraken doen. De meest geciteerde naam is die van Bruno Tobback, de huidige Kamerfractieleider van SP.A. Zelf wil hij voorlopig geen verdere commentaar kwijt. "Het is nu niet het moment om daar grote uitspraken over te doen", luidt het. Maar zijn kandidatuur zou niet als een verrassing komen.

Wie zich kandidaat wil stellen voor het voorzitterschap van SP.A, heeft tot maandag 25 juli de tijd om zijn of haar kandidatuur in te dienen. Kandidaten moeten de steun hebben van tien afdelingen uit twee provincies, die samen goed moeten zijn voor 5.000 leden.De stemming wordt op vrijdag 16 september afgesloten. Op 18 september is de nieuwe voorzitter bekend.

Toekomst Gennez?

De komende maanden blijft ze samen met Vande Lanotte de federale onderhandelingen voeren. In de verdere toekomst wil ze zich blijven inzetten voor de inhoudelijke profilering van haar partij. Ze ziet ook veel potentieel voor een moderne, progressieve partij. "We mogen ons niet neerleggen bij cynisme van de Wetstraat en het conservatieve eenheidsdenken". (Belga/INM)

Caroline Gennez zal zichzelf niet opvolgen als voorzitter van de SP.A. Dat liet ze maandagnamiddag op een persconferentie weten. Volgens Gennez zou het goed zijn mocht er een nieuw voorzittersduo aan het roer van de partij komen. Nieuw voorzittersduo Er werd al geruime tijd gespeculeerd over de politieke toekomst van Gennez als voorzitter van de Vlaamse socialisten. Gennez kreeg in 2007 de leiding van de SP.A doorgespeeld van toenmalig voorzitter Johan Vande Lanotte, die opstapte na de nederlaag bij de federale verkiezingen. Later dat jaar werd ze definitief tot voorzitter verkozen, met Dirk Van der Maelen als running mate. Gennez besefte al van bij het begin dat ze niet voor een gemakkelijke job stond: "Ik wist dat het geen gezondheidswandeling zou worden". Verbitterd terugblikken doet ze echter niet. "Wie mij kent, weet dat ik daar geen enkele aanleg voor heb. Ik heb een hekel aan cynisme", luidt het. Ze vindt de politiek ook niet de plaats om aan cynisme te doen, want "dan ben je je eigen stiel aan het besmeuren". Tijdens de persconferentie merkte ze ook op dat niet zo gek veel voorzitters hun mandaat volledig uitdoen, en zij dus wel. Bruno Tobback Over wie haar opvolger moet worden, wil ze liever geen uitspraken doen. De meest geciteerde naam is die van Bruno Tobback, de huidige Kamerfractieleider van SP.A. Zelf wil hij voorlopig geen verdere commentaar kwijt. "Het is nu niet het moment om daar grote uitspraken over te doen", luidt het. Maar zijn kandidatuur zou niet als een verrassing komen. Wie zich kandidaat wil stellen voor het voorzitterschap van SP.A, heeft tot maandag 25 juli de tijd om zijn of haar kandidatuur in te dienen. Kandidaten moeten de steun hebben van tien afdelingen uit twee provincies, die samen goed moeten zijn voor 5.000 leden.De stemming wordt op vrijdag 16 september afgesloten. Op 18 september is de nieuwe voorzitter bekend. Toekomst Gennez? De komende maanden blijft ze samen met Vande Lanotte de federale onderhandelingen voeren. In de verdere toekomst wil ze zich blijven inzetten voor de inhoudelijke profilering van haar partij. Ze ziet ook veel potentieel voor een moderne, progressieve partij. "We mogen ons niet neerleggen bij cynisme van de Wetstraat en het conservatieve eenheidsdenken". (Belga/INM)