Patokh Chodiev, de rijkste Belg na Albert Frère, staat in de miljardairslijst van het Amerikaanse tijdschrift Forbes op de 1275ste plaats, met een vermogen van 1,62 miljard dollar. De steenrijke zakenman met Oezbeekse roots is mede-oprichter van Eurasian Resources Group, een grondstoffenreus met hoofdzetel in Luxemburg. Het bedrijf is actief van Brazilië over Kazachstan en Rusland tot Afrika, en geeft wereldwijd liefst 70.000 mensen werk.

ICIJ
© ICIJ

In de gelekte gegevens van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca zitten heel wat documenten over de linken tussen de steenrijke Belg en tal van offshores op verschillende belastingparadijzen. Ook Chodievs Belgische paspoort duikt op in het datalek.

'Ik ben een inwoner (gedomicilieerd) van Zwitserland en kom mijn wereldwijde fiscale verplichtingen na', reageert Patokh Chodiev op een lijst met meer dan twintig offshore bedrijven die Knack hem voorlegde.

'Zoals iedere andere Belgische privépersoon beschouw ik mijn persoonlijke financiële gegevens als vertrouwelijk, en dus zal ik geen commentaar leveren op de nauwkeurigheid of onnauwkeurigheid van de door u verstrekte bedrijfsinformatie. Ik bevestig niettemin, in algemene zin, dat ik, net zoals vele anderen die een aanzienlijk bedrijfs- en persoonlijk vermogen bezitten dat verspreid is over verschillende landen, soms gebruik maak van buitenlandse special purpose vennootschappen voor bepaalde deelnemingen. Zoals uw tijdschrift erkent, is hier niets onwettig aan, en houdt dit ook niet in dat ik mijn fiscale verplichtingen in Zwitserland, België of elders niet zou nakomen.'

ICIJ
© ICIJ
Patokh Chodiev, de rijkste Belg na Albert Frère, staat in de miljardairslijst van het Amerikaanse tijdschrift Forbes op de 1275ste plaats, met een vermogen van 1,62 miljard dollar. De steenrijke zakenman met Oezbeekse roots is mede-oprichter van Eurasian Resources Group, een grondstoffenreus met hoofdzetel in Luxemburg. Het bedrijf is actief van Brazilië over Kazachstan en Rusland tot Afrika, en geeft wereldwijd liefst 70.000 mensen werk. In de gelekte gegevens van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca zitten heel wat documenten over de linken tussen de steenrijke Belg en tal van offshores op verschillende belastingparadijzen. Ook Chodievs Belgische paspoort duikt op in het datalek. 'Ik ben een inwoner (gedomicilieerd) van Zwitserland en kom mijn wereldwijde fiscale verplichtingen na', reageert Patokh Chodiev op een lijst met meer dan twintig offshore bedrijven die Knack hem voorlegde. 'Zoals iedere andere Belgische privépersoon beschouw ik mijn persoonlijke financiële gegevens als vertrouwelijk, en dus zal ik geen commentaar leveren op de nauwkeurigheid of onnauwkeurigheid van de door u verstrekte bedrijfsinformatie. Ik bevestig niettemin, in algemene zin, dat ik, net zoals vele anderen die een aanzienlijk bedrijfs- en persoonlijk vermogen bezitten dat verspreid is over verschillende landen, soms gebruik maak van buitenlandse special purpose vennootschappen voor bepaalde deelnemingen. Zoals uw tijdschrift erkent, is hier niets onwettig aan, en houdt dit ook niet in dat ik mijn fiscale verplichtingen in Zwitserland, België of elders niet zou nakomen.'