Als ze anonieme getuigen aan het woord laten, kunnen journalisten weleens in de verleiding komen om die getuigen gewoon te verzinnen. Dat mag natuurlijk niet. Het vloekt met elke deontologie en als de hoofdredactie erachter komt, betekent het normaal gesproken: ontslag.

Hoe zou dat eigenlijk in de politiek zitten?

Die vraag bekroop ons gisteren, toen wij op de blog van Siegfried Bracke deze tekst lazen.

Leest u even mee:


'Ik heb een brief gekregen uit Zottegem. Van een mevrouw met studerende kinderen. Die allen in de zomer een vakantiejob doen. Kinderen uit een eenoudergezin, die dus, zo begrijp ik het, in aanmerking komen om van het Zottegemse stadsbestuur een studentenjob te krijgen. Want oersocialist en burgemeester De Loor gaat de vakantiejobs toewijzen aan kinderen van ouders met lage inkomens. Maar ik val nog liever dood! Het is een zinnetje dat in de brief wel een keer of vijf wordt herhaald. Die mevrouw heeft gelijk. Ze legt - wat zijn zogeheten gewone mensen toch ongelooflijk slim! - de vinger in de wonde. Ze schrijft namelijk hoe vernederend ze het zou vinden om met haar belastingbrief naar het stadhuis te gaan om de burgemeester of zijn helpers te laten zien hoe arm ik wel ben en hoe ik moet knokken om mijn kinderen een toekomst te geven. Maar ik val nog liever dood! Ik kan haar helemaal begrijpen, ik voel wat ze voelt, het is een van de redenen waarom ik mij al geruime tijd niet meer thuis kan voelen bij de zogeheten linkerzijde. Ik heb ethische bezwaren.'

Toen wij hem op Twitter vroegen of hij kan aantonen dat deze vrouw écht bestaat, reageerde Bracke een beetje uit de hoogte: 'Goed geprobeerd, man. Doe zo voort.' Toen wij hem vanmorgen via sms nog eens dezelfde vraag stelden, antwoordde hij: 'U zal mij, vrees ik, moeten geloven. Of niet. Mij maakt het niet uit. Ik gooi brieven die aan mij, en aan mij alleen, worden gericht, niet op straat.' Waarvan akte.

Wij zouden het natuurlijk nooit aandurven om de achtbare volksvertegenwoordiger zomaar van verzinsels te beschuldigen. Maar vragen stellen is niet verboden. Bij deze: wie gelooft dat deze vrouw echt bestaat en dat zij echt een brief of e-mail naar Bracke heeft gestuurd? (JDC)

Als ze anonieme getuigen aan het woord laten, kunnen journalisten weleens in de verleiding komen om die getuigen gewoon te verzinnen. Dat mag natuurlijk niet. Het vloekt met elke deontologie en als de hoofdredactie erachter komt, betekent het normaal gesproken: ontslag. Hoe zou dat eigenlijk in de politiek zitten? Die vraag bekroop ons gisteren, toen wij op de blog van Siegfried Bracke deze tekst lazen. Leest u even mee: 'Ik heb een brief gekregen uit Zottegem. Van een mevrouw met studerende kinderen. Die allen in de zomer een vakantiejob doen. Kinderen uit een eenoudergezin, die dus, zo begrijp ik het, in aanmerking komen om van het Zottegemse stadsbestuur een studentenjob te krijgen. Want oersocialist en burgemeester De Loor gaat de vakantiejobs toewijzen aan kinderen van ouders met lage inkomens. Maar ik val nog liever dood! Het is een zinnetje dat in de brief wel een keer of vijf wordt herhaald. Die mevrouw heeft gelijk. Ze legt - wat zijn zogeheten gewone mensen toch ongelooflijk slim! - de vinger in de wonde. Ze schrijft namelijk hoe vernederend ze het zou vinden om met haar belastingbrief naar het stadhuis te gaan om de burgemeester of zijn helpers te laten zien hoe arm ik wel ben en hoe ik moet knokken om mijn kinderen een toekomst te geven. Maar ik val nog liever dood! Ik kan haar helemaal begrijpen, ik voel wat ze voelt, het is een van de redenen waarom ik mij al geruime tijd niet meer thuis kan voelen bij de zogeheten linkerzijde. Ik heb ethische bezwaren.' Toen wij hem op Twitter vroegen of hij kan aantonen dat deze vrouw écht bestaat, reageerde Bracke een beetje uit de hoogte: 'Goed geprobeerd, man. Doe zo voort.' Toen wij hem vanmorgen via sms nog eens dezelfde vraag stelden, antwoordde hij: 'U zal mij, vrees ik, moeten geloven. Of niet. Mij maakt het niet uit. Ik gooi brieven die aan mij, en aan mij alleen, worden gericht, niet op straat.' Waarvan akte. Wij zouden het natuurlijk nooit aandurven om de achtbare volksvertegenwoordiger zomaar van verzinsels te beschuldigen. Maar vragen stellen is niet verboden. Bij deze: wie gelooft dat deze vrouw echt bestaat en dat zij echt een brief of e-mail naar Bracke heeft gestuurd? (JDC)