Wie een kerncentrale binnendringt, wordt voortaan aanzien als een terrorist. De maximumstraf bedraagt twee jaar cel en een boete van 300.000 euro. Volgens Groen worden ook milieuactivisten die "over het hek klimmen" geviseerd. Maar minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zegt in De Morgen dat het zo'n vaart niet zal lopen.

Het parlement keurde een nieuwe wet goed over de beveiliging van nucleaire installaties. Het gaat om een omzetting van Europese richtlijnen. Maar één wetsartikel werd zelf toegevoegd. Daarin staat dat elke persoon die een kerncentrale probeert binnen te dringen een maximumstraf van twee jaar cel en een geldboete van 300.000 euro boven het hoofd hangt.

"Maatregel is eigenlijk bedoeld voor Osama bin Laden"

Daarbij wordt echter geen echt verschil gemaakt tussen een onschuldige protestactie en kwaad opzet, zegt Groen. "Deze wet is bedoeld voor Osama bin Laden, maar eigenlijk worden de activisten vooral getroffen", reageert Stefaan Van Hecke, de fractieleider van Groen in de Kamer. "Hierdoor kunnen milieuactivisten en ook journalisten als terroristen worden aanzien. Hun acties en reportages zijn veilig en geweldloos, maar daar houdt men geen rekening mee."

Volgens minister Turtelboom zijn de wetteksten zeker niet geschreven tegen milieuactivisten. "Mensen die alleen over het hek klimmen zullen niet harder bestraft worden", vertelt ze bij monde van haar woordvoerder. (EA)

Wie een kerncentrale binnendringt, wordt voortaan aanzien als een terrorist. De maximumstraf bedraagt twee jaar cel en een boete van 300.000 euro. Volgens Groen worden ook milieuactivisten die "over het hek klimmen" geviseerd. Maar minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zegt in De Morgen dat het zo'n vaart niet zal lopen. Het parlement keurde een nieuwe wet goed over de beveiliging van nucleaire installaties. Het gaat om een omzetting van Europese richtlijnen. Maar één wetsartikel werd zelf toegevoegd. Daarin staat dat elke persoon die een kerncentrale probeert binnen te dringen een maximumstraf van twee jaar cel en een geldboete van 300.000 euro boven het hoofd hangt. "Maatregel is eigenlijk bedoeld voor Osama bin Laden" Daarbij wordt echter geen echt verschil gemaakt tussen een onschuldige protestactie en kwaad opzet, zegt Groen. "Deze wet is bedoeld voor Osama bin Laden, maar eigenlijk worden de activisten vooral getroffen", reageert Stefaan Van Hecke, de fractieleider van Groen in de Kamer. "Hierdoor kunnen milieuactivisten en ook journalisten als terroristen worden aanzien. Hun acties en reportages zijn veilig en geweldloos, maar daar houdt men geen rekening mee." Volgens minister Turtelboom zijn de wetteksten zeker niet geschreven tegen milieuactivisten. "Mensen die alleen over het hek klimmen zullen niet harder bestraft worden", vertelt ze bij monde van haar woordvoerder. (EA)