Weyts over verkeersleiders: ‘Jullie actie verziekt ons toeristisch imago’

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Mobiliteit © BELGA

“Net nu iedereen in de toeristische sector stilletjes aan rechtkrabbelt, krijgen we zulke dreun. Dit krijg je nergens en niemand uitgelegd”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) in een reactie op de sociale acties van de luchtverkeersleiders. Omdat luchtverkeersleiders wegbleven, werden dinsdag 100 vluchten geannuleerd.

Minister Ben Weyts maant de actievoerders aan hun werk zo snel mogelijk te hervatten. “Jullie mogen dan niet ziek zijn, jullie actie verziekt ons toeristisch imago. Alstublieft, ga terug aan de slag”.

De reactie van Weyts was een van vele afwijzende reacties.

Administrateur-generaal Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen heeft het over de slechtst mogelijke timing. “Net op het moment dat de mensen van Brussels Airport en alle betrokken partners zich dag en nacht dubbel plooien om onze luchthaven opnieuw zo operationeel mogelijk te maken, beslissen enkelingen om de boel plat te gooien. Ongehoord, want dit betekent niet alleen nieuwe economische schade voor de luchthaven zelf, maar ook voor de hele toeristische sector. Brussels Airport is immers een van de belangrijkste toegangspoorten tot ons land voor toeristen. En dan hebben we het nog niet eens over de reputatieschade die ons land lijdt als deze actie blijft aanslepen.”

‘Slechte situatie erger gemaakt’

Eerder hadden de CEO’s van verschillende Belgische luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en bagageafhandelaars in een open brief kritiek geuit op de verkeersleiders.

“We betreuren ten zeerste de acties van sommige luchtverkeersleiders van Belgocontrol die zonder aanzegging de Belgische luchtvaartactiviteiten lamleggen, en dit amper tien dagen na de gedeeltelijke hervatting van de activiteiten op Brussels Airport na de dodelijke aanslagen van 22 maart”, zeggen de CEO’s. “Met deze actie worden duizenden passagiers gegijzeld en komen de activiteiten in gevaar van alle spelers in de Belgische luchtvaartsector en van de 70.000 werknemers die direct of indirect afhangen van het overleven van de sector.”

De aanslagen van 22 maart hebben het land zwaar getroffen en het imago van België zwaar geschaad, vervolgen ze. “De lopende acties bij Belgocontrol maken deze reeds zeer moeilijke situatie nog erger en hebben een belangrijke negatieve impact op de Belgische economie en de vele werknemers die technisch werkloos zijn sinds de aanslagen.”

Ziekte

“We roepen de luchtverkeersleiders en hun vakorganisaties op om de lopende acties onmiddellijk stop te zetten en de normale activiteiten te hervatten, zodat duizenden passagiers hun eindbestemming kunnen bereiken en de sector kan overleven. We nodigen alle partijen uit om zonder uitstel het sociaal overleg te hervatten”, besluiten de toplui van de Belgische luchtvaart in hun gezamenlijke verklaring.

De brief werd ondertekend door Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company, Bernard Gustin, CEO van Brussels Airlines, Elie Bruyninckx, CEO van TUI Western Region, Jean-Jacques Cloquet, CEO van Brussels South Charleroi Airport, Jean-Christophe Degen, general manager Thomas Cook Belgium, Koen Gouweloose, Managing Director Hubs Benelux & France DHL Express, Laurent Levaux, chairman en CEO van Aviapartner en tot slot Pieter Van den Nieuwenhuizen, CEO van Swissport Belgium.

De luchtverkeersleiders voeren actie door zich ziek te melden, al dan niet na een oproep van de Gilde van Luchtverkeersleiders. In totaal werden volgens Brussels Airport zo’n 100 vluchten geannuleerd en 7 vluchten naar het buitenland afgeleid.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content