Weyts en Bellot kibbelen over bevoegdheidsverdeling

Ben Weyts © Belga

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) haalt opnieuw uit naar zijn federale evenknie François Bellot (MR) en diens “blokkeringsfederalisme”. De Raad van State spreekt Weyts echter tegen.

Kern van de zaak is de wachttijd van drie jaar voor kandidaat-chauffeurs van wie het voorlopig rijbewijs verviel. Weyts heeft alles klaar om die af te schaffen, de nieuwe regeling verschijnt eerstdaags in het Staatsblad. Maar Bellot trok naar de Raad van State omdat het om een federale bevoegdheid zou gaan.

“Blokkeringsfederalisme”, foetert Weyts. “We zijn het intussen wel gewoon dat minister Bellot de Vlaamse regering voor de Raad van State sleept omwille van vermeende bevoegdheidsoverschrijdingen. Er lopen op dit moment al zeven verschillende procedures”, aldus de Vlaams-nationalist.

We zijn het intussen wel gewoon dat minister Bellot de Vlaamse regering voor de Raad van State sleept omwille van vermeende bevoegdheidsoverschrijdingen.

Ben Weyts

Weyts hekelt dat Bellot in dit geval bovendien “nog een stap verder” gaat, door de afschaffing “onmogelijk te maken op het terrein”. “De steden en gemeenten hebben immers het (federale) informaticasysteem Mercurius nodig om een nieuw voorlopig rijbewijs uit te kunnen vaardigen. Bellot weigert nu pertinent om Mercurius aan te passen.”

Voor de Vlaamse N-VA-minister – wiens partij federaal mee bestuurt met de MR van Bellot – gaat het om “politieke ongehoorzaamheid”.

Weyts bijt in het zand

Federaal minister Bellot kaatst de bal echter gewoon terug. “Na een staatshervorming zijn er altijd wel wat onduidelijkheden over wie nu bevoegd is. Normaal probeer je dan samen tot een oplossing te komen, maar als Vlaanderen het niet nodig vindt ons te raadplegen, kunnen we niet anders dan naar de Raad van State trekken. Zo werkt dat in een rechtstaat, moet meneer Weyts beseffen”, klonk het maandagochtend al in Het Laatste Nieuws.

Het lijkt erop dat Weyts nu ongelijk krijgt. “Het voorlopig rijbewijs, het rijbewijs met punten en de regels inzake verval blijven tot de federale bevoegdheid behoren”, zo staat duidelijk te lezen in een advies dat de Raad van State op 30 september afleverde o

“Het spreekt voor zich dat wanneer specifieke bevoegdheden met betrekking tot de scholing, de examens en de rijscholen aan de gewesten worden overgedragen, de overige aspecten met betrekking tot de voorwaarden voor het uitkeren van een rijbewijs en voor het besturen van voertuigen tot de residuaire bevoegdheid van de federale overheid blijven horen”, luidt het.

Het voorlopig rijbewijs, het rijbewijs met punten en de regels inzake verval blijven dus tot de federale bevoegdheid behoren. Bellot heeft Weyts en minister-president Geert Bourgeois daar op 29 november per brief nog eens aan herinnerd, verduidelijkt zijn woordvoerder. “Dit is helemaal geen blokkeringsfederalisme. Dit is puur begrijpen dat de staatshervorming een grijze zone had, waarover het advies van de Raad van State nu zeer duidelijk is. Mocht Vlaanderen niettemin doorzetten, dan zullen we dus naar de Raad van State stappen voor een uitspraak ten gronde.”

Eind september kwam het ook al eens tot een publieke botsing tussen Weyts en Bellot, ook toen rond de rijbewijzen en de interpretatie van de zesde staatshervorming. En ook toen hekelde Weyts dat hij met Bellots opgestapte voorgangster Jaqueline Galant wel tot afspraken kon komen.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content