In Wetteren wordt de terugkeeroperatie voor de geëvacueerde bewoners gewoon voortgezet, meldt het Oost-Vlaamse provinciebestuur. De begeleide terugkeer zal sneller verlopen dan de voorbije dagen omdat er bijkomende meetploegen kunnen ingezet worden.

Woensdagavond werden 47 gezinnen uit de Hekkerstraat al terug naar hun woningen gebracht onder begeleiding van politie en brandweer. Donderdag wordt de terugkeer van de bewoners straat per straat voortgezet, meldt het crisiscentrum.

Er zouden naar schatting nog altijd 600 tot 700 geëvacueerde mensen zijn die nog niet naar hun woningen zijn kunnen terugkeren. Dat heeft gouverneur Jan Briers nu gezegd op een persconferentie. Voorheen werd gezegd dat er in totaal ongeveer 500 mensen geëvacueerd werden, maar het ging volgens Briers om 500 woningen.

"Het heeft absoluut geen zin om op eigen initiatief naar huis terug te keren of zich aan te bieden aan een verzamelpunt. Het gefaseerde plan voor terugkeer zal strikt gevolgd worden. Geëvacueerde bewoners zullen straat per straat gecontacteerd worden zodra zij onder begeleiding kunnen terugkeren naar hun woning."

Leegmaken wagons
Op de plaats van de ramp wordt ook gestart met het leegmaken van de wagons. "Vandaag beginnen we met het leegpompen van de restvloeistoffen in de wagons", zegt brandweercommandant Christian Van de Voorde. "We hebben de toelating van het parket om het wrak leeg te maken, maar we mogen het wrak zelf nog niet manipuleren. Het gaat om 50 ton vloeistof en dat leegpompen zou één dag in beslag nemen. Dat kan zonder risico voor de omgeving. Er worden speciale vacuümwagens ingezet die gasdicht en vonkvrij kunnen pompen. Er wordt ook permanent gemeten op de site en alles is daar honderd procent onder controle."

Mogelijk bodemvervuiling
De opruimwerken zitten op schema, zegt Van de Voorde. "We verwachten nog altijd dat tegen 18 mei de sporen volledig vrijgemaakt zijn. Als het parket de toestemming geeft , kunnen we starten met het verknippen (van de wagons, nvdr) en wegvoeren. Daarna moet uiteraard de sanering nog gebeuren. Ik denk dat er behalve de mensen die nu al geëvacueerd zijn, geen extra mensen uit hun huis gaan moeten gehaald worden. Maar of we na 18 mei al iedereen terug in hun huis kunnen laten komen, dat zal geëvalueerd moeten worden als het wrak weggenomen is en we weten wat er aan bodemvervuiling is."

Het gaat om 47 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 meter rond de plaats van de ramp, die mogelijk verschillende weken nog elders opvang moeten krijgen. (Belga/INM)

In Wetteren wordt de terugkeeroperatie voor de geëvacueerde bewoners gewoon voortgezet, meldt het Oost-Vlaamse provinciebestuur. De begeleide terugkeer zal sneller verlopen dan de voorbije dagen omdat er bijkomende meetploegen kunnen ingezet worden. Woensdagavond werden 47 gezinnen uit de Hekkerstraat al terug naar hun woningen gebracht onder begeleiding van politie en brandweer. Donderdag wordt de terugkeer van de bewoners straat per straat voortgezet, meldt het crisiscentrum. Er zouden naar schatting nog altijd 600 tot 700 geëvacueerde mensen zijn die nog niet naar hun woningen zijn kunnen terugkeren. Dat heeft gouverneur Jan Briers nu gezegd op een persconferentie. Voorheen werd gezegd dat er in totaal ongeveer 500 mensen geëvacueerd werden, maar het ging volgens Briers om 500 woningen. "Het heeft absoluut geen zin om op eigen initiatief naar huis terug te keren of zich aan te bieden aan een verzamelpunt. Het gefaseerde plan voor terugkeer zal strikt gevolgd worden. Geëvacueerde bewoners zullen straat per straat gecontacteerd worden zodra zij onder begeleiding kunnen terugkeren naar hun woning." Leegmaken wagons Op de plaats van de ramp wordt ook gestart met het leegmaken van de wagons. "Vandaag beginnen we met het leegpompen van de restvloeistoffen in de wagons", zegt brandweercommandant Christian Van de Voorde. "We hebben de toelating van het parket om het wrak leeg te maken, maar we mogen het wrak zelf nog niet manipuleren. Het gaat om 50 ton vloeistof en dat leegpompen zou één dag in beslag nemen. Dat kan zonder risico voor de omgeving. Er worden speciale vacuümwagens ingezet die gasdicht en vonkvrij kunnen pompen. Er wordt ook permanent gemeten op de site en alles is daar honderd procent onder controle." Mogelijk bodemvervuiling De opruimwerken zitten op schema, zegt Van de Voorde. "We verwachten nog altijd dat tegen 18 mei de sporen volledig vrijgemaakt zijn. Als het parket de toestemming geeft , kunnen we starten met het verknippen (van de wagons, nvdr) en wegvoeren. Daarna moet uiteraard de sanering nog gebeuren. Ik denk dat er behalve de mensen die nu al geëvacueerd zijn, geen extra mensen uit hun huis gaan moeten gehaald worden. Maar of we na 18 mei al iedereen terug in hun huis kunnen laten komen, dat zal geëvalueerd moeten worden als het wrak weggenomen is en we weten wat er aan bodemvervuiling is." Het gaat om 47 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 meter rond de plaats van de ramp, die mogelijk verschillende weken nog elders opvang moeten krijgen. (Belga/INM)