De Nederlandse bestuurder van de trein die in Wetteren ontspoorde, ontvlamde en zo voor de giframp zorgde, reed dubbel zo snel als toegelaten was. Dat schrijft De Morgen. Volgens de krant 'negeerde' de machinist een remsignaal, en trok hij verder op.

De machinist zou zijn fout pas enkele seconden voor het ongeval opgemerkt hebben, zegt De Morgen. De krant kon de hand leggen op de noodoproep die de bestuurder iets na 2 uur deed, net na het ongeval. "Ik ben te hard door de wissels gegaan. Ik heb waarschijnlijk het sein gemist." De bestuurder reed 80 kilometer per uur. Volgens het sein, anderhalve kilometer gegeven voor de plaats van het ongeval, mocht hij 40 kilometer per uur rijden. 100 meter voor de bewuste wissel, heeft de bestuurder een 'bruusk remmanoeuvre' uitgevoerd.

Dat manoeuvre zou doorslaggevend geweest zijn: de klotstende vloeistof zou de wagons onstabiel gemaakt hebben.

Volgens De Morgen wordt die verklaring voor het ongeval ook onderschreven door het gerechtelijk onderzoek en door verschillende bronnen bij de spoorwegen.

'Machinist beschikte over alle attesten'

De machinist was wel volledig bevoegd om op de bewuste lijn 50 te rijden. Dat zegt zijn werkgever DB Schenker Nederland formeel aan Belga, als reactie op geruchten dat de man niet over het juiste rijbewijs zou beschikken om in ons land te sporen.

"Per lijn moet een machinist aantonen dat hij over de juiste kennis beschikt, wat hier het geval is. Zijn complete dossier, met ook zowel zijn materiaal- als lijnkennis, werd overgedragen aan het parket. Een niet onbelangrijk onderdeel is ook dat de machinist recent nog medisch en psychisch geschikt werd verklaard."

DB Schenker zegde ook nog haar medewerking toe aan het onderzoeksorgaan voor ongevallen en incidenten op het spoor. "We gaan graag in op de uitnodiging om over het voorval te praten en alle relevante gegevens ter beschikking te stellen", aldus Rebbers.

Over de omstandigheden van het ongeval, onder meer of de bestuurder te snel zou hebben gereden, wil de woordvoerder niets kwijt. "We wachten het onderzoek af, dit is het enige wat passend is uit respect voor de slachtoffers.

De Nederlandse bestuurder van de trein die in Wetteren ontspoorde, ontvlamde en zo voor de giframp zorgde, reed dubbel zo snel als toegelaten was. Dat schrijft De Morgen. Volgens de krant 'negeerde' de machinist een remsignaal, en trok hij verder op.De machinist zou zijn fout pas enkele seconden voor het ongeval opgemerkt hebben, zegt De Morgen. De krant kon de hand leggen op de noodoproep die de bestuurder iets na 2 uur deed, net na het ongeval. "Ik ben te hard door de wissels gegaan. Ik heb waarschijnlijk het sein gemist." De bestuurder reed 80 kilometer per uur. Volgens het sein, anderhalve kilometer gegeven voor de plaats van het ongeval, mocht hij 40 kilometer per uur rijden. 100 meter voor de bewuste wissel, heeft de bestuurder een 'bruusk remmanoeuvre' uitgevoerd. Dat manoeuvre zou doorslaggevend geweest zijn: de klotstende vloeistof zou de wagons onstabiel gemaakt hebben.Volgens De Morgen wordt die verklaring voor het ongeval ook onderschreven door het gerechtelijk onderzoek en door verschillende bronnen bij de spoorwegen.'Machinist beschikte over alle attesten'De machinist was wel volledig bevoegd om op de bewuste lijn 50 te rijden. Dat zegt zijn werkgever DB Schenker Nederland formeel aan Belga, als reactie op geruchten dat de man niet over het juiste rijbewijs zou beschikken om in ons land te sporen. "Per lijn moet een machinist aantonen dat hij over de juiste kennis beschikt, wat hier het geval is. Zijn complete dossier, met ook zowel zijn materiaal- als lijnkennis, werd overgedragen aan het parket. Een niet onbelangrijk onderdeel is ook dat de machinist recent nog medisch en psychisch geschikt werd verklaard." DB Schenker zegde ook nog haar medewerking toe aan het onderzoeksorgaan voor ongevallen en incidenten op het spoor. "We gaan graag in op de uitnodiging om over het voorval te praten en alle relevante gegevens ter beschikking te stellen", aldus Rebbers.Over de omstandigheden van het ongeval, onder meer of de bestuurder te snel zou hebben gereden, wil de woordvoerder niets kwijt. "We wachten het onderzoek af, dit is het enige wat passend is uit respect voor de slachtoffers.