In Wetteren moeten de bewoners in het gebied tussen de spoorweg en de Schelde zich voorbereiden op een eventuele ruimere evacuatie, omdat de regen een invloed kan hebben op de toxische stoffen in de riolering. Dat heeft Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers gezegd op een persconferentie.

"Ook alle inwoners van Wetteren, Serskamp en Schellebelle houden zich beter klaar voor een eventuele evacuatie. Die kans is heel klein, maar niet volledig uit te sluiten."

De hulpdiensten voeren permanent op verschillende plaatsen metingen uit, zegt Briers. "Inwoners kunnen zich voorbereiden door een noodpakket te voorzien met voldoende reservekledij, medicatie die ze normaal gezien dagelijks gebruiken, en persoonlijk verzorgingsmateriaal. We weten uit metingen dat er niet veel toxische stoffen meer in de rioleringen zitten, maar we weten niet wat de invloed van de regen zal zijn."

Maar voorlopig is er echter geen aanleiding om over te gaan tot een ruimere evacuatie. "De laatste metingen gebeurden onder andere in de buurt van de Sportstraat, Wegvoeringstraat, Neerstraat en de Langestraat. Op al deze plaatsen werden geen giftige stoffen gemeten. De meetploegen meten nu verder wat het effect van de regen is geweest", zegt het gemeentebestuur.

Uit metingen in Schellebelle, Serskamp en Lede bleek eerder dat de luchtkwaliteit daar in orde is.

Irritatie aan de luchtwegen

De bewoners van Wetteren die afgelopen weekend of maandag geëvacueerd werden, kunnen dinsdag nog niet terug naar huis. Briers hoopt dat
woensdag opnieuw met de terugkeeroperatie kan gestart worden. Met de geregistreerde geëvacueerden zal rechtstreeks gecommuniceerd worden via een telefoonbericht, meldt het gemeentebestuur van Wetteren.

Volgens het crisiscentrum hebben 43 mensen zich dinsdag gemeld met klachten, voornamelijk irritatie aan de luchtwegen. In Wetteren zijn momenteel 250 hulpverleners van brandweer, politie, Rode Kruis en civiele bescherming aan het werk, aldus Briers.(Belga/AVE)

In Wetteren moeten de bewoners in het gebied tussen de spoorweg en de Schelde zich voorbereiden op een eventuele ruimere evacuatie, omdat de regen een invloed kan hebben op de toxische stoffen in de riolering. Dat heeft Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers gezegd op een persconferentie. "Ook alle inwoners van Wetteren, Serskamp en Schellebelle houden zich beter klaar voor een eventuele evacuatie. Die kans is heel klein, maar niet volledig uit te sluiten." De hulpdiensten voeren permanent op verschillende plaatsen metingen uit, zegt Briers. "Inwoners kunnen zich voorbereiden door een noodpakket te voorzien met voldoende reservekledij, medicatie die ze normaal gezien dagelijks gebruiken, en persoonlijk verzorgingsmateriaal. We weten uit metingen dat er niet veel toxische stoffen meer in de rioleringen zitten, maar we weten niet wat de invloed van de regen zal zijn." Maar voorlopig is er echter geen aanleiding om over te gaan tot een ruimere evacuatie. "De laatste metingen gebeurden onder andere in de buurt van de Sportstraat, Wegvoeringstraat, Neerstraat en de Langestraat. Op al deze plaatsen werden geen giftige stoffen gemeten. De meetploegen meten nu verder wat het effect van de regen is geweest", zegt het gemeentebestuur. Uit metingen in Schellebelle, Serskamp en Lede bleek eerder dat de luchtkwaliteit daar in orde is. Irritatie aan de luchtwegenDe bewoners van Wetteren die afgelopen weekend of maandag geëvacueerd werden, kunnen dinsdag nog niet terug naar huis. Briers hoopt dat woensdag opnieuw met de terugkeeroperatie kan gestart worden. Met de geregistreerde geëvacueerden zal rechtstreeks gecommuniceerd worden via een telefoonbericht, meldt het gemeentebestuur van Wetteren. Volgens het crisiscentrum hebben 43 mensen zich dinsdag gemeld met klachten, voornamelijk irritatie aan de luchtwegen. In Wetteren zijn momenteel 250 hulpverleners van brandweer, politie, Rode Kruis en civiele bescherming aan het werk, aldus Briers.(Belga/AVE)