Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) heeft een wetsvoorstel ingediend dat ontsnappen uit de gevangenis strafbaar wil maken.

Ontsnappen uit de cel is momenteel niet strafbaar, tenzij er tijdens de ontsnapping strafbare feiten worden gepleegd.

Het liberale wetsvoorstel heeft niet alleen betrekking op ontsnappingen of ontsnappingspogingen uit de gevangenis, maar ook uit hoven en rechtbanken of het politiecommissariaat,.

Ook ziekenhuizen, verpleeginstellingen of het transport daar naartoe vallen onder het toepassingsgebied van het voorstel.

Het wetvoorstel is zeer breed, want geldt ook voor veroordeelden die ontsnappen terwijl ze buiten de gevangenis aan het werk zijn, in het stelsel van halve vrijheid zitten of beschikken over een toelating om de gevangenis te verlaten.

Lahaye-Battheu wil ook naaste familie of (ex-) echtgenoten straffen die gedetineerden na een ontsnapping verbergen.

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) heeft een wetsvoorstel ingediend dat ontsnappen uit de gevangenis strafbaar wil maken. Ontsnappen uit de cel is momenteel niet strafbaar, tenzij er tijdens de ontsnapping strafbare feiten worden gepleegd.Het liberale wetsvoorstel heeft niet alleen betrekking op ontsnappingen of ontsnappingspogingen uit de gevangenis, maar ook uit hoven en rechtbanken of het politiecommissariaat,.Ook ziekenhuizen, verpleeginstellingen of het transport daar naartoe vallen onder het toepassingsgebied van het voorstel.Het wetvoorstel is zeer breed, want geldt ook voor veroordeelden die ontsnappen terwijl ze buiten de gevangenis aan het werk zijn, in het stelsel van halve vrijheid zitten of beschikken over een toelating om de gevangenis te verlaten.Lahaye-Battheu wil ook naaste familie of (ex-) echtgenoten straffen die gedetineerden na een ontsnapping verbergen.