Het besluit met de aangepaste maatregelen in de strijd tegen het coronavirus is vrijdagavond gepubliceerd in het Staatsblad. Het besluit geeft uitvoering aan de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen woensdag. Daar werd beslist om de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te verlengen tot en met 3 mei. Wel is beslist dat tuincentra en doe-het-zelfzaken terug open mochten, als ze ervoor zouden zorgen dat alle aanwezigen een afstand van 1,5 meter kunnen respecteren.

Net zoals in de supermarkten mag er maximum één klant er tien vierkante meter binnen en mag die maximum een half uur binnen blijven.

Het gepubliceerde besluit brengt nu duidelijkheid over welke zaken precies open mogen. Het gaat om 'doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen' en 'tuincentra en boomkwekerijen die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen'.

Daarnaast mogen ook 'de groothandels bestemd voor professionelen' open, 'maar enkel ten gunste van deze laatsten'.

Socialistische vakbond BBTK: 'Schandalig dat zaken pas 12 uur op voorhand weten dat ze open mogen'

Het getuigt van amateurisme dat het vrijdagavond pas om 19.00 uur duidelijk was welke winkels zaterdagochtend extra de deuren mogen openen, zegt Jan De Weghe, federaal secretaris van de socialistische vakbond BBTK.

De Weghe noemt die aanpak amateuristisch. 'Ik ben al vier dagen aan het onderhandelen met een winkelketen om al het nodige te voorzien zoals handgels, plexiglas, het trekken van lijnen op de grond,... En dan maken ze om 19.00 uur de lijst bekend van winkels die morgenvroeg open mogen. Hoe kan een werknemer zich nu organiseren?', zegt hij.

De vakbondsman vreest dan ook dat er op bepaalde plaatsen geen veiligheidsmaatregelen werden genomen. Bovendien zijn de werknemers op technische werkloosheid gezet en moeten ze nu plots weer aan het werk. Ook wijst hij erop dat uurroosters normaal gezien drie weken op voorhand moeten uithangen. Met de coronacrisis stellen mensen zich wel flexibel op, maar toch is dit volgens De Weghe overdreven.

De Weghe benadrukt dat hij het op zich zeer goed vindt dat de winkels weer open mogen, maar dat hij vindt dat de overheden hun gezond verstand moeten gebruiken. 'Het was veel logischer geweest dat de opening vanaf maandag weer toegelaten was', zegt hij.

Het besluit met de aangepaste maatregelen in de strijd tegen het coronavirus is vrijdagavond gepubliceerd in het Staatsblad. Het besluit geeft uitvoering aan de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen woensdag. Daar werd beslist om de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te verlengen tot en met 3 mei. Wel is beslist dat tuincentra en doe-het-zelfzaken terug open mochten, als ze ervoor zouden zorgen dat alle aanwezigen een afstand van 1,5 meter kunnen respecteren. Net zoals in de supermarkten mag er maximum één klant er tien vierkante meter binnen en mag die maximum een half uur binnen blijven. Het gepubliceerde besluit brengt nu duidelijkheid over welke zaken precies open mogen. Het gaat om 'doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen' en 'tuincentra en boomkwekerijen die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen'. Daarnaast mogen ook 'de groothandels bestemd voor professionelen' open, 'maar enkel ten gunste van deze laatsten'. Het getuigt van amateurisme dat het vrijdagavond pas om 19.00 uur duidelijk was welke winkels zaterdagochtend extra de deuren mogen openen, zegt Jan De Weghe, federaal secretaris van de socialistische vakbond BBTK. De Weghe noemt die aanpak amateuristisch. 'Ik ben al vier dagen aan het onderhandelen met een winkelketen om al het nodige te voorzien zoals handgels, plexiglas, het trekken van lijnen op de grond,... En dan maken ze om 19.00 uur de lijst bekend van winkels die morgenvroeg open mogen. Hoe kan een werknemer zich nu organiseren?', zegt hij. De vakbondsman vreest dan ook dat er op bepaalde plaatsen geen veiligheidsmaatregelen werden genomen. Bovendien zijn de werknemers op technische werkloosheid gezet en moeten ze nu plots weer aan het werk. Ook wijst hij erop dat uurroosters normaal gezien drie weken op voorhand moeten uithangen. Met de coronacrisis stellen mensen zich wel flexibel op, maar toch is dit volgens De Weghe overdreven. De Weghe benadrukt dat hij het op zich zeer goed vindt dat de winkels weer open mogen, maar dat hij vindt dat de overheden hun gezond verstand moeten gebruiken. 'Het was veel logischer geweest dat de opening vanaf maandag weer toegelaten was', zegt hij.