De Vlaamse gemeenten lijken klaar voor een afschakeling. Dat blijkt uit een rondvraag bij alle 308 gemeenten door de regionale redacties van Radio 2. Maar liefst 221 gemeenten riskeren een stroomuitval en daarvan is 95 procent helemaal voorbereid, met een nood- en interventieplan, meldt de VRT.

Uit de rondvraag van Radio 2 blijkt dat van de gemeenten die in het afschakelplan zitten een derde bang is voor verkeersproblemen of een hogere criminaliteit als het licht uitgaat.

Geen kerstverlichting

Ongeveer 100 gemeenten zullen besparen op kerstverlichting: de lichtjes blijven in de doos, worden minder lang aangedaan of worden vervangen door ledverlichting.

Ledverlichting brengt ook soelaas om algemeen energie te besparen. Daarmee is 76 procent van alle Vlaamse gemeenten bezig. Een andere optie is de verwarming lager zetten.

Radio 2 bracht alle gemeenten in kaart met een onderscheid tussen zij die in het afschakelplan zitten en zij die erbuiten vallen. Per gemeente is ook info terug te vinden over de voorbereidingen ter plaatse. (Belga/WB)

De Vlaamse gemeenten lijken klaar voor een afschakeling. Dat blijkt uit een rondvraag bij alle 308 gemeenten door de regionale redacties van Radio 2. Maar liefst 221 gemeenten riskeren een stroomuitval en daarvan is 95 procent helemaal voorbereid, met een nood- en interventieplan, meldt de VRT.Uit de rondvraag van Radio 2 blijkt dat van de gemeenten die in het afschakelplan zitten een derde bang is voor verkeersproblemen of een hogere criminaliteit als het licht uitgaat. Ongeveer 100 gemeenten zullen besparen op kerstverlichting: de lichtjes blijven in de doos, worden minder lang aangedaan of worden vervangen door ledverlichting.Ledverlichting brengt ook soelaas om algemeen energie te besparen. Daarmee is 76 procent van alle Vlaamse gemeenten bezig. Een andere optie is de verwarming lager zetten.Radio 2 bracht alle gemeenten in kaart met een onderscheid tussen zij die in het afschakelplan zitten en zij die erbuiten vallen. Per gemeente is ook info terug te vinden over de voorbereidingen ter plaatse. (Belga/WB)