Een cao daarover werd door vakbonden en werkgevers ondertekend in de schoot van de Nationale Arbeidsraad (NAR). De cao treedt in werking op 1 juni.

De sociale partners goten de soms complexe lijst met specifieke producten van de voorbije jaren in een meer schematisch overzicht van productcategorieën die je met ecocheques kan betalen. Een "verbetering en vereenvoudiging", klinkt het in de cao, "mits handhaving van het ecologisch karakter".

Er is niets zo onecologisch als snijbloemen

De nieuwe cao breidt het gebruik van de ecocheques ook uit. Zo kan je met je ecocheques voortaan bomen en planten, tuinonderhoudsproducten, biologische gewasbeschermingsmiddelen en (elektrisch) tuingereedschap kopen. Snijbloemen komen niét in aanmerking. "Er is niets zo onecologisch als snijbloemen. Ze komen van ver, bijvoorbeeld rozen uit Kenia, en ze zitten vol pesticiden", klinkt het daarover.

Ook herstellingen

Er zijn ook meer mogelijkheden voor tweedehandsproducten. Tot nu toe waren ecocheques enkel mogelijk voor tweedehandskleding, -boeken en -meubels, maar voortaan voor bijna alle producten, ook bijvoorbeeld kleine elektronische apparaten of toestellen met energielabel A+ of beter.

Om de wegwerpcultuur te ontmoedigen, voegden de sociale partners voorts herstellingen van producten toe. Niet alleen producten die je met ecocheques kan kopen, maar bijvoorbeeld ook de herstelling van schoenen en computers. Apparaten met niet-elektrische motoren (meestal benzine) worden steeds uitgesloten.

Er komt nog een campagne om handelaars en consumenten te informeren over de veranderingen.

Een cao daarover werd door vakbonden en werkgevers ondertekend in de schoot van de Nationale Arbeidsraad (NAR). De cao treedt in werking op 1 juni. De sociale partners goten de soms complexe lijst met specifieke producten van de voorbije jaren in een meer schematisch overzicht van productcategorieën die je met ecocheques kan betalen. Een "verbetering en vereenvoudiging", klinkt het in de cao, "mits handhaving van het ecologisch karakter". De nieuwe cao breidt het gebruik van de ecocheques ook uit. Zo kan je met je ecocheques voortaan bomen en planten, tuinonderhoudsproducten, biologische gewasbeschermingsmiddelen en (elektrisch) tuingereedschap kopen. Snijbloemen komen niét in aanmerking. "Er is niets zo onecologisch als snijbloemen. Ze komen van ver, bijvoorbeeld rozen uit Kenia, en ze zitten vol pesticiden", klinkt het daarover. Er zijn ook meer mogelijkheden voor tweedehandsproducten. Tot nu toe waren ecocheques enkel mogelijk voor tweedehandskleding, -boeken en -meubels, maar voortaan voor bijna alle producten, ook bijvoorbeeld kleine elektronische apparaten of toestellen met energielabel A+ of beter. Om de wegwerpcultuur te ontmoedigen, voegden de sociale partners voorts herstellingen van producten toe. Niet alleen producten die je met ecocheques kan kopen, maar bijvoorbeeld ook de herstelling van schoenen en computers. Apparaten met niet-elektrische motoren (meestal benzine) worden steeds uitgesloten. Er komt nog een campagne om handelaars en consumenten te informeren over de veranderingen.