De vluchtelingencrisis zorgt voor een snelle opeenvolging van politieke ontwikkelingen met mogelijk grote implicaties. Nadat zondagavond Duitsland heeft aangekondigd grenscontroles in te voeren, deden Slovakije en Oostenrijk hetzelfde. Tegen die achtergrond proberen de Europese lidstaten een akkoord te vinden over de spreiding van 120.000 vluchtelingen die via Griekenland, Italië en Hongarije de Schengenzone zijn binnengekomen. Ook een eerder voorstel om 40.000 vluchtelingen te verdelen, ligt nog op tafel.

"Als we geen oplossing vinden, zal er chaos aan de grenzen ontstaan, wordt er een domino-effect gecreëerd en kunnen we Schengen vergeten", waarschuwde de Luxemburgse minister Jean Asselborn, die de vergadering voorzit.

België wordt door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vertegenwoordigd. Volgens hem bewijzen de opeenvolgende aankondigingen van grenscontroles dat er nu al een domino-effect merkbaar is. Ook de Europese Commissie zei maandag dat "Schengen alleen maar kan werken als alle lidstaten hun medewerking verlenen".

Maar ondanks de opgevoerde druk - waarbij de grenscontroles in Duitsland als grootste pressiemiddel worden gezien - geeft een vijftal landen vooralsnog geen krimp. Slovakije, Tsjechië, Hongarije, Litouwen en Roemenië willen niet van een spreidingsplan weten. "Hongarije verzet zich uit principe zelfs tegen het feit dat het een begunstigde van het plan zou zijn, want het beschouwt zichzelf niet als een land in de frontlinie", analyseert een diplomatieke bron. "Ik denk niet dat Duitsland een grote indruk gemaakt heeft." (Belga/JH)

De vluchtelingencrisis zorgt voor een snelle opeenvolging van politieke ontwikkelingen met mogelijk grote implicaties. Nadat zondagavond Duitsland heeft aangekondigd grenscontroles in te voeren, deden Slovakije en Oostenrijk hetzelfde. Tegen die achtergrond proberen de Europese lidstaten een akkoord te vinden over de spreiding van 120.000 vluchtelingen die via Griekenland, Italië en Hongarije de Schengenzone zijn binnengekomen. Ook een eerder voorstel om 40.000 vluchtelingen te verdelen, ligt nog op tafel. "Als we geen oplossing vinden, zal er chaos aan de grenzen ontstaan, wordt er een domino-effect gecreëerd en kunnen we Schengen vergeten", waarschuwde de Luxemburgse minister Jean Asselborn, die de vergadering voorzit. België wordt door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vertegenwoordigd. Volgens hem bewijzen de opeenvolgende aankondigingen van grenscontroles dat er nu al een domino-effect merkbaar is. Ook de Europese Commissie zei maandag dat "Schengen alleen maar kan werken als alle lidstaten hun medewerking verlenen". Maar ondanks de opgevoerde druk - waarbij de grenscontroles in Duitsland als grootste pressiemiddel worden gezien - geeft een vijftal landen vooralsnog geen krimp. Slovakije, Tsjechië, Hongarije, Litouwen en Roemenië willen niet van een spreidingsplan weten. "Hongarije verzet zich uit principe zelfs tegen het feit dat het een begunstigde van het plan zou zijn, want het beschouwt zichzelf niet als een land in de frontlinie", analyseert een diplomatieke bron. "Ik denk niet dat Duitsland een grote indruk gemaakt heeft." (Belga/JH)