De drie traditionele politieke families hebben zich teruggetrokken in een begrotingsconclaaf. De werkzaamheden zouden het hele weekend in beslag nemen.

Elke delegatie zou bestaan uit een delegatieleider, een politicus en twee experten. Indien er begin volgende week een akkoord is, kan ons land tegen het einde van het jaar een begroting 2012 voorleggen.

Voorlopige twaalfden

Staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet waarschuwde in de Kamer dat men deze kalender moet aanhouden om tijdig een begroting op te stellen. "Anders halen we het nooit", verklaarde hij op een vraag van MR-fractieleider in de Kamer, Daniel Bacquelaine. Zoniet zal ons land genoodzaakt zijn

om met voorlopige twaalfden te werken.

Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn waarschuwde ervoor dat ons land tegen midden december maatregelen moet nemen. Premier Yves Leterme liet tijdens het vragenuurtje in de Kamer verstaan dat de Europese waarschuwing niet als een verrassing komt.

Eensgezindheid

Leterme wees erop dat er eensgezindheid is om een begroting 2012 op te stellen met een tekort van 2,8% van het bbp. Hij herinnerde eraan dat hij de onderhandelaars reeds tot spoed heeft aangezet.

Bacquelaine lanceerde tijdens de plenaire zitting dat de

ontslagnemende regering aan de Europese commissie een besparingsplan zou voorleggen.

Besparingen of nieuwe inkomsten

Terwijl de liberalen erop aandringen dat er vooral besparingen moeten gevonden worden, willen de socialisten ook naar nieuwe inkomsten zorgen. CD&V en cdH roepen dan weer op om zo snel mogelijk een geloofwaardige begroting op te stellen.

Formateur Elio Di Rupo heeft, na zijn bilaterale contacten met de

zes partijen, nog contacten om de resultaten van het werk van de

laatste dagen in zijn voorstellen te integreren.

Sinterklaas

Staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) gaat ervan uit dat de begroting op 5 of 6 december (al dan niet toevallig de feestdag van Sinterklaas) ingediend moet zijn om nog voor het einde van het jaar gestemd te geraken. Het Rekenhof heeft dan nog een week de tijd om het geheel na te kijken en de Kamer heeft dan nog twee weken om de tekst te bespreken en ter stemming voor te leggen. Dat betekent evenwel dat er tegen begin volgende week een akkoord moet zijn over de begroting en de te nemen maatregelen.

Kamervoorzitter André Flahaut zei dat de Kamer tot 31 december ter beschikking blijft. Volksvertegenwoordigers en personeel zouden best geen vakantie boeken tussen Kerstmis en Nieuwjaar, zoniet riskeren ze annulatiekosten te moeten betalen, gaf hij nog mee. (Belga/EE)

De drie traditionele politieke families hebben zich teruggetrokken in een begrotingsconclaaf. De werkzaamheden zouden het hele weekend in beslag nemen. Elke delegatie zou bestaan uit een delegatieleider, een politicus en twee experten. Indien er begin volgende week een akkoord is, kan ons land tegen het einde van het jaar een begroting 2012 voorleggen. Voorlopige twaalfden Staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet waarschuwde in de Kamer dat men deze kalender moet aanhouden om tijdig een begroting op te stellen. "Anders halen we het nooit", verklaarde hij op een vraag van MR-fractieleider in de Kamer, Daniel Bacquelaine. Zoniet zal ons land genoodzaakt zijn om met voorlopige twaalfden te werken. Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn waarschuwde ervoor dat ons land tegen midden december maatregelen moet nemen. Premier Yves Leterme liet tijdens het vragenuurtje in de Kamer verstaan dat de Europese waarschuwing niet als een verrassing komt. Eensgezindheid Leterme wees erop dat er eensgezindheid is om een begroting 2012 op te stellen met een tekort van 2,8% van het bbp. Hij herinnerde eraan dat hij de onderhandelaars reeds tot spoed heeft aangezet. Bacquelaine lanceerde tijdens de plenaire zitting dat de ontslagnemende regering aan de Europese commissie een besparingsplan zou voorleggen. Besparingen of nieuwe inkomsten Terwijl de liberalen erop aandringen dat er vooral besparingen moeten gevonden worden, willen de socialisten ook naar nieuwe inkomsten zorgen. CD&V en cdH roepen dan weer op om zo snel mogelijk een geloofwaardige begroting op te stellen. Formateur Elio Di Rupo heeft, na zijn bilaterale contacten met de zes partijen, nog contacten om de resultaten van het werk van de laatste dagen in zijn voorstellen te integreren. Sinterklaas Staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) gaat ervan uit dat de begroting op 5 of 6 december (al dan niet toevallig de feestdag van Sinterklaas) ingediend moet zijn om nog voor het einde van het jaar gestemd te geraken. Het Rekenhof heeft dan nog een week de tijd om het geheel na te kijken en de Kamer heeft dan nog twee weken om de tekst te bespreken en ter stemming voor te leggen. Dat betekent evenwel dat er tegen begin volgende week een akkoord moet zijn over de begroting en de te nemen maatregelen. Kamervoorzitter André Flahaut zei dat de Kamer tot 31 december ter beschikking blijft. Volksvertegenwoordigers en personeel zouden best geen vakantie boeken tussen Kerstmis en Nieuwjaar, zoniet riskeren ze annulatiekosten te moeten betalen, gaf hij nog mee. (Belga/EE)