‘We zullen steeds vaker met sociopaten als Kim De Gelder worden geconfronteerd’ (Jef Vermassen)

Jef Vermassen © Jef Boes

In een interview met Knack waarin hij terugblikt op het proces-Kim De Gelder, waarschuwt assisenpleiter Jef Vermassen voor de psychopathisering van de samenleving. Een fragment.

‘De eerste vijftien, twintig jaar van mijn beroepsloopbaan heb ik zelden sociopaten als Kim De Gelder en Ronald Janssen gezien’, zegt Jef Vermassen in een interview met Knack. ‘Nu hebben we de ene zaak na de andere in België. Het is heel moeilijk om daar een verklaring voor te geven, maar ik link het aan wat ik de psychopathisering van de samenleving noem. Onze maatschappij is erg veranderd. Mensen zijn meer voor zichzelf gaan leven. De sociale banden zijn verwaterd, de solidariteit is verdwenen. Vroeger liep er in elk dorp ook wel een gek rond, maar men kende hem, men ging met hem om en ving hem op. In de huidige maatschappij waar zo veel eenzamen zijn, kan een deviant denkende en handelende mens zich totaal isoleren. Dat heeft Kim de Gelder gedaan. Hij heeft alle sociale contacten verbroken om zijn daden te kunnen voorbereiden. Ik geef het u op een blaadje dat we in de toekomst steeds vaker met dat soort zaken geconfronteerd zullen worden. Morgen kan er weer een gestoord individu opstaan. Om het even waar. En ook u kunt slachtoffer zijn. We staan daar als maatschappij totaal machteloos tegenover.’

Het hele proces-De Gelder draaide rond de vraag of hij al dan niet toerekeningsvatbaar was. De jury heeft geoordeeld van wel, zodat hij niet geïnterneerd werd als geesteszieke maar levenslang naar de gevangenis werd gestuurd, waar hij niet behandeld wordt.

Vermassen: ‘Dat is voor een man als Kim De Gelder een bijzonder droevig lot, omdat hij een randgeval is waarbij de grens tussen toerekeningsvatbaar of geestesziek moeilijk te trekken is. Maar vergist u zich niet: als hij geïnterneerd zou zijn, zou hij evenmin behandeld worden. Maakt u zich daarover geen illusies. Minder ernstige geesteszieken kunnen in België wel terecht in een privéziekenhuis. Maar moeilijke gevallen, agressievelingen of veroordeelden van wie de strafzaak veel media-aandacht heeft gegenereerd, nemen ze daar niet op. Dus als Kim De Gelder ontoerekeningsvatbaar was bevonden, dan was hij opgenomen in de gevangenis in een vleugel voor geïnterneerden waar hij ook niet behandeld zou worden. Dan was alleen de kiel van de cipier wit geweest in plaats van grijs.

(IDG)

Het volledige interview met Jef Vermassen, waarin hij uitlegt waarom het zo belangrijk was dat Kim De Gelder toerekeningsvatbaar werd bevonden, waarom emoties hun plaats hebben in de rechtzaal, waarom hij zichzelf niet als een populist beschouwt en waarom we begrip moeten hebben voor de haatgevoelens van slachtoffers, leest u in het kerstnummer van Knack.

Neem nu een abonnement op Knack en geniet van onze eindejaarsactie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content