‘We zaaien burn-outs in kinderlijfjes’

'We zijn bezig met in die kinderlijfjes burn-outs te zaaien die we heel snel zullen kunnen oogsten.' © iStock
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Regisseur en auteur Hanneke Paauwe verwerkt haar fascinatie voor pompoenen en grofgebekte vrouwen én haar bezorgheid om gestreste kinderen in de feeëntragikomedie Dat begint hier al goed.

Is dit een goed moment om het over feeën te hebben?

Hanneke Paauwe: Absoluut! We leven in een wereld waarin we verlangen dat alles maak- en realiseerbaar moet zijn. Daarom voer ik Fee Canapé op, een feetje – gespeeld door Goele Derick – die niet, zoals de meeste feeën, geboren wordt met een punthoofd maar met een rond hoofd. ‘Dat begint hier al goed’, vindt haar vader. Vanaf dan schaamt het feetje zich omdat ze anders is. Haar moeder vindt dat ze te weinig toveringrepen doet en stuurt haar als straf naar de afdeling ‘Schaamte’. Ze moet er de telefoondesk bemannen en wensen uit de mensenwereld vervullen. Ze tovert, bijvoorbeeld, een laagje ijs rond het hart van een jongen die verliefd is op een jongen maar zich daarvoor schaamt. Dit feetje is een metafoor-in-sprookjesverpakking voor de groeiende groep kinderen die kampt met prestatiedrang, schaamtegevoelens en faalangst in onze steeds onverdraagzamere samenleving.

Waarom is haar moeder de boosdoener?

Paauwe: Moeders, of beter: vrouwen, zijn nooit alleen maar lief. Begrijp me goed, die #MeToo-beweging is een noodzakelijke beweging. Maar vrouwen zijn bepaald geen engeltjes. Ze zijn niet alleen zacht en aardig. Het zijn óók meesteressen in manipulatie. Daarom voer ik in mijn werk vaak franke vrouwen op of moeders die hun kinderen tergen. Zoals de moeder van dit feetje. De remedie? Durven rebelleren. Zo bedenkt het feetje een pompoen waarin haar gestreste kat kan kalmeren. Ze ziet in dat de grootste toverkracht in zichzelf schuilt en dat ze volwassener is dan haar moeder. Sommige kinderen zijn nu eenmaal volwassener dan hun ouders.

Daar is de moraal van het verhaal!

Paauwe: Ik wil het publiek niet per se wat leren maar sprookjes zijn een leuke manier om iets aan te kaarten. Kijk eens hoe wij onze kinderen opjagen! Ze moeten zo veel. We zijn bezig met in die kinderlijfjes burn-outs te zaaien die we heel snel zullen kunnen oogsten. Men gelooft zo graag dat de remedie een pilletje is. Pillen helpen vooral de farmaceutica-industrie. Fee Canapé bouwt haar remedie: een plek waar je niet moet imponeren maar waar je mag spelen, dromen en fouten maken.

Wat lapt u het publiek dit keer? Glijden we de scène in? Zitten we op pompoenen?

Paauwe: Neen, want dat draagt niets bij tot het verhaal. Het zou puur entertainend zijn. Dus dit keer glijd je niet via een glijbaan de scène op zoals in Op bezoek (2004). Er is geen installatie die je moet aftasten, zoals in Ogen in je vingers (2006) en we spelen niet op een kerkhof, zoals in In Memoriam (2005). Je zit gewoon in de zaal en je ziet hoe Fee Canapé over de scène sjokt in haar tule-jurk en met een dik toverspreukenboek onder de arm terwijl op een videoscherm haar moeder en de uiterst slechte fee Tante Waltraud verschijnen. ‘Alleen perfecte mensen moeten zich niet schamen. Alleen zij kunnen perfect gelukkig zijn.’, krast die tante. Tegen die onzin rebelleert Fee Canapé.

Na deze feeëntragikomedie is het misschien wél tijd voor locatietheater. Er zijn plannen om Waldflucht in Vlaanderen te spelen. Dat stuk maakte ik in 2014 bij het Junges Ensemble Stuttgart. Het speelde in een kasteel en het omringende woud. Het hoofdpersonage is een bemoederde prins die snakt naar vrijheid. Met de prins doorkruist het publiek het woud. Het is een tragikomische tocht langs taferelen die zijn verlangens en angsten verbeelden. En ik werk ook aan mijn eerste kleutervoorstelling: En braaf zijn!

Dat begint hier al goed gaat op 13 januari 2018 in première in De Studio te Antwerpen en reist tot eind maart door Vlaanderen en Nederland. Een voorstelling voor iedereen vanaf acht jaar.

www.hannekepaauwe.be, www.destudio.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content