Het overgrote deel waren vaststellingen van bevuiling (58 procent), naast het foutief gebruiken van het openbaar domein (13 procent) en het verstoren van de openbare rust (9 procent).

Absurde pv's

Het aantal GAS-pv's voor minderjarigen daalde eveneens, van 433 tot 367 stuks, terwijl de gemiddelde leeftijd van de personen die een GAS-pv onder de neus krijgen nu op 39 jaar ligt. "De cijfers maken duidelijk waar GAS echt om draait, in tegenstelling tot een aantal misvattingen die heersen binnen de media en een deel van de publieke opinie", vindt De Wever. "GAS is geen doel op zich maar een middel om overlast te sanctioneren, de leefbaarheid van de stad te verbeteren, jongeren in beeld te krijgen voor ze echt de criminele weg opgaan en bepaalde fenomenen in kaart te brengen."

Dat het aantal GAS-pv's in 2013 daalde, vindt De Wever geen slechte zaak. "De focus ligt op kwaliteit en kwaliteitscontrole en daar blijven we hard aan werken", stelt hij. "We willen af van de absurde pv's die telkens de pers halen. Ik kan echter alleen voor mijn eigen deur vegen, terwijl het voor de publieke opinie natuurlijk niet uitmaakt waar een GAS-verhaal vandaan komt."

GAS-boetes

Aangezien nog niet alle procedures van de vorig jaar opgestelde pv's afgerond zijn, is het nog niet bekend hoeveel daarvan uiteindelijk tot een boete leidden. Wel werden in 2013 alles bij elkaar 13.919 effectieve GAS-boetes uitgeschreven, ten opzichte van 15.743 in 2012, en werden 9.008 GAS-pv's om allerlei redenen geseponeerd, terwijl er dat in 2012 'slechts' 6.119 waren.

"Dat bewijst eigenlijk net dat we meer aan kwaliteitscontrole doen, want vele van die beoordeelde pv's dateerden nog van de vorige bestuursperiode", vindt De Wever. "Dat ook de kwaliteit van de pv's zelf sindsdien omhoog is gegaan, zullen we hopelijk vanaf volgend jaar zien aan onder meer het aantal seponeringen." (Belga/TE)

Het overgrote deel waren vaststellingen van bevuiling (58 procent), naast het foutief gebruiken van het openbaar domein (13 procent) en het verstoren van de openbare rust (9 procent). Het aantal GAS-pv's voor minderjarigen daalde eveneens, van 433 tot 367 stuks, terwijl de gemiddelde leeftijd van de personen die een GAS-pv onder de neus krijgen nu op 39 jaar ligt. "De cijfers maken duidelijk waar GAS echt om draait, in tegenstelling tot een aantal misvattingen die heersen binnen de media en een deel van de publieke opinie", vindt De Wever. "GAS is geen doel op zich maar een middel om overlast te sanctioneren, de leefbaarheid van de stad te verbeteren, jongeren in beeld te krijgen voor ze echt de criminele weg opgaan en bepaalde fenomenen in kaart te brengen." Dat het aantal GAS-pv's in 2013 daalde, vindt De Wever geen slechte zaak. "De focus ligt op kwaliteit en kwaliteitscontrole en daar blijven we hard aan werken", stelt hij. "We willen af van de absurde pv's die telkens de pers halen. Ik kan echter alleen voor mijn eigen deur vegen, terwijl het voor de publieke opinie natuurlijk niet uitmaakt waar een GAS-verhaal vandaan komt." Aangezien nog niet alle procedures van de vorig jaar opgestelde pv's afgerond zijn, is het nog niet bekend hoeveel daarvan uiteindelijk tot een boete leidden. Wel werden in 2013 alles bij elkaar 13.919 effectieve GAS-boetes uitgeschreven, ten opzichte van 15.743 in 2012, en werden 9.008 GAS-pv's om allerlei redenen geseponeerd, terwijl er dat in 2012 'slechts' 6.119 waren."Dat bewijst eigenlijk net dat we meer aan kwaliteitscontrole doen, want vele van die beoordeelde pv's dateerden nog van de vorige bestuursperiode", vindt De Wever. "Dat ook de kwaliteit van de pv's zelf sindsdien omhoog is gegaan, zullen we hopelijk vanaf volgend jaar zien aan onder meer het aantal seponeringen." (Belga/TE)