Een jaar na de verkiezingen vraagt Knack.be vijf dagen lang aan opiniemakers om terug te kijken op een jaar zonder regering. Vandaag deel 2: Politicoloog Carl Devos.

"Er wordt soms wat minnetjes gedaan over wat er momenteel op tafel ligt, maar vergeet niet dat men de meest ambitieuze hervorming ooit betracht", zegt Devos, die ondanks momenten van moedeloosheid een boeiende periode in de politieke geschiedenis van ons land meemaakt. "Het is alsof ik vanuit een laboratorium mag toekijken hoe de Belgische politieke machine tot het extreme wordt uitgerokken."

Hoe zou u het voorbije jaar evalueren?

Car Devos: "We staan absoluut een stuk verder dan een jaar geleden. Je kan niet ontkennen dat er inhoudelijk heel wat vooruitgang geboekt is. Er zijn verschillende nota's gemaakt, mappen vol berekeningen. Allemaal informatie die cruciaal is voor een grote staatshervorming. Het probleem van BHV, dat teruggaat tot de jaren 60, werd aangepakt, de mogelijke bevoegdheidsverschuivingen in het kader van een staatshervorming zijn vrij radicaal én de financieringswet wordt voor het eerst sinds de jaren 80 echt fundamenteel aangepast. Alleen is die vooruitgang nog niet ver genoeg gevorderd om tot een akkoord te komen."

Wat is het probleem dan?

Devos: "Het probleem is net alle eerder genoemde zaken. Men betracht de meest ambitieuze hervorming in de geschiedenis van ons land en daar gaat men niet licht over. Bovendien is die staatshervorming onvoldoende voorbereid. Ter vergelijking, in andere landen doet men er soms 5 tot 10 jaar over om tot een staatshervorming te komen. Daarnaast is er door allerlei omstandigheden een gebrek aan vertrouwen. De verkiezingen leverden immers twee winnaars op met totaal tegengestelde belangen en de twee leiders kenden elkaar niet. Nog niet zo heel lang geleden voerde de N-VA nog campagne tegen de 'verstrikking' met het strikje van Di Rupo. Maar niemand durft dan weer een akkoord te vormen zonder de N-VA of de PS. De twee zijn dus tot mekaar veroordeeld."

Hoe ziet u de onderhandelingen verder evolueren?

Devos: "Niemand weet uiteraard wat er precies gaat gebeuren, maar ik verwacht dat de situatie na de zomer herijkt wordt. Als er geen akkoord gevonden wordt, dan is het kiezen of delen. Ofwel wordt de huidige ontslagnemende regering omgevormd tot een noodregering tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Ofwel komen er onmiddellijk verkiezingen. Ofwel wordt er een compromis gevonden zonder de N-VA. Maar veel hangt ook af van enerzijds externe factoren als de economische situatie in Duitsland en de beoordelingen van ratingbureaus en anderzijds de interne druk van bijvoorbeeld sociale netwerksites. De situatie blijft dus uiterst onvoorspelbaar." (TE)

"Er wordt soms wat minnetjes gedaan over wat er momenteel op tafel ligt, maar vergeet niet dat men de meest ambitieuze hervorming ooit betracht", zegt Devos, die ondanks momenten van moedeloosheid een boeiende periode in de politieke geschiedenis van ons land meemaakt. "Het is alsof ik vanuit een laboratorium mag toekijken hoe de Belgische politieke machine tot het extreme wordt uitgerokken." Hoe zou u het voorbije jaar evalueren? Car Devos: "We staan absoluut een stuk verder dan een jaar geleden. Je kan niet ontkennen dat er inhoudelijk heel wat vooruitgang geboekt is. Er zijn verschillende nota's gemaakt, mappen vol berekeningen. Allemaal informatie die cruciaal is voor een grote staatshervorming. Het probleem van BHV, dat teruggaat tot de jaren 60, werd aangepakt, de mogelijke bevoegdheidsverschuivingen in het kader van een staatshervorming zijn vrij radicaal én de financieringswet wordt voor het eerst sinds de jaren 80 echt fundamenteel aangepast. Alleen is die vooruitgang nog niet ver genoeg gevorderd om tot een akkoord te komen." Wat is het probleem dan? Devos: "Het probleem is net alle eerder genoemde zaken. Men betracht de meest ambitieuze hervorming in de geschiedenis van ons land en daar gaat men niet licht over. Bovendien is die staatshervorming onvoldoende voorbereid. Ter vergelijking, in andere landen doet men er soms 5 tot 10 jaar over om tot een staatshervorming te komen. Daarnaast is er door allerlei omstandigheden een gebrek aan vertrouwen. De verkiezingen leverden immers twee winnaars op met totaal tegengestelde belangen en de twee leiders kenden elkaar niet. Nog niet zo heel lang geleden voerde de N-VA nog campagne tegen de 'verstrikking' met het strikje van Di Rupo. Maar niemand durft dan weer een akkoord te vormen zonder de N-VA of de PS. De twee zijn dus tot mekaar veroordeeld." Hoe ziet u de onderhandelingen verder evolueren? Devos: "Niemand weet uiteraard wat er precies gaat gebeuren, maar ik verwacht dat de situatie na de zomer herijkt wordt. Als er geen akkoord gevonden wordt, dan is het kiezen of delen. Ofwel wordt de huidige ontslagnemende regering omgevormd tot een noodregering tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Ofwel komen er onmiddellijk verkiezingen. Ofwel wordt er een compromis gevonden zonder de N-VA. Maar veel hangt ook af van enerzijds externe factoren als de economische situatie in Duitsland en de beoordelingen van ratingbureaus en anderzijds de interne druk van bijvoorbeeld sociale netwerksites. De situatie blijft dus uiterst onvoorspelbaar." (TE)