"We sluiten samenwerkingsakkoorden met landen aan de andere kant van de wereld. Waarom zouden we dan rond werk, jobs en economie niet kunnen samenwerken tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel in de Belgische Unie?" Dat was de boodschap van Caroline Gennez zondag op de ledendag van sp.a in het dierenpark Pairi Daiza in het Waalse Brugelette.

Vlaanderen en Wallonië zijn partners

Ruim 7.000 Vlaamse socialisten waren de taalgrens overgestoken voor de vierde ledendag van de PS. "Onze Waalse vrienden moeten zich geen zorgen maken: we zijn niet van plan om hier te blijven en we gaan ook geen faciliteiten vragen", zei ze. Gennez is er rotsvast van overtuigd dat deze regeringsvorming een kans van slagen heeft. Vlaanderen en Wallonië zijn niet elkaars concurrenten, maar elkaars partner. Ze stelde dat er naar een evenwicht in 2015 moet gestreefd worden, "maar we moeten niet wachten op een begroting in evenwicht om beter samen te werken, aldus de SP.A-voorzitster.

"In mijn stad, Mechelen, hebben we 1.900 vacatures. Twintig kilometer verder, in Brussel, is één op vier jongeren werkloos". Naast samenwerkingsakkoorden tussen de gewesten rond werk en jobs, is er ook nood aan een nieuwe economie en een nieuw sociaal contract. "Teveel mensen - laaggeschoolden, eenoudergezinnen, jongeren, 50-plussers vallen vandaag uit de boot", klonk het. Daarom moet geïnvesteerd worden in opleiding en herscholing.

Groene economie

De SP.A ziet veel mogelijkheden in de groene economie - een verdubbeling van de directe tewerkstelling tegen 2020 - en de duurzame bouwsector met een verdriedubbeling. Dat is goed voor 20.000 extra jobs. Naast de economie, moet ook de overheid veranderen voor de SP.A. De overheid moet zorgen voor het beste onderwijs in goede schoolgebouwen, goede zorginstellingen, betaalbare en toegankelijke kinderopvang, openbaar vervoer dat op tijd rijdt, leefbare woningen en veilige wijken, buurtpolitie en justitie.

Ook voor de SP.A moeten de financiën gezond gemaakt worden. "Maar laat mij duidelijk zijn: we gaan niet saneren zonder te investeren", aldus Caroline Gennez, die verwees naar het beleid van de Vlaamse regering, waarvan de partij deel uitmaakt. De begroting is er in evenwicht, maar "we zijn blijven investeren in crèches en scholen, in innovatie en sociale woningen". (Belga)

"We sluiten samenwerkingsakkoorden met landen aan de andere kant van de wereld. Waarom zouden we dan rond werk, jobs en economie niet kunnen samenwerken tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel in de Belgische Unie?" Dat was de boodschap van Caroline Gennez zondag op de ledendag van sp.a in het dierenpark Pairi Daiza in het Waalse Brugelette. Vlaanderen en Wallonië zijn partners Ruim 7.000 Vlaamse socialisten waren de taalgrens overgestoken voor de vierde ledendag van de PS. "Onze Waalse vrienden moeten zich geen zorgen maken: we zijn niet van plan om hier te blijven en we gaan ook geen faciliteiten vragen", zei ze. Gennez is er rotsvast van overtuigd dat deze regeringsvorming een kans van slagen heeft. Vlaanderen en Wallonië zijn niet elkaars concurrenten, maar elkaars partner. Ze stelde dat er naar een evenwicht in 2015 moet gestreefd worden, "maar we moeten niet wachten op een begroting in evenwicht om beter samen te werken, aldus de SP.A-voorzitster. "In mijn stad, Mechelen, hebben we 1.900 vacatures. Twintig kilometer verder, in Brussel, is één op vier jongeren werkloos". Naast samenwerkingsakkoorden tussen de gewesten rond werk en jobs, is er ook nood aan een nieuwe economie en een nieuw sociaal contract. "Teveel mensen - laaggeschoolden, eenoudergezinnen, jongeren, 50-plussers vallen vandaag uit de boot", klonk het. Daarom moet geïnvesteerd worden in opleiding en herscholing. Groene economie De SP.A ziet veel mogelijkheden in de groene economie - een verdubbeling van de directe tewerkstelling tegen 2020 - en de duurzame bouwsector met een verdriedubbeling. Dat is goed voor 20.000 extra jobs. Naast de economie, moet ook de overheid veranderen voor de SP.A. De overheid moet zorgen voor het beste onderwijs in goede schoolgebouwen, goede zorginstellingen, betaalbare en toegankelijke kinderopvang, openbaar vervoer dat op tijd rijdt, leefbare woningen en veilige wijken, buurtpolitie en justitie. Ook voor de SP.A moeten de financiën gezond gemaakt worden. "Maar laat mij duidelijk zijn: we gaan niet saneren zonder te investeren", aldus Caroline Gennez, die verwees naar het beleid van de Vlaamse regering, waarvan de partij deel uitmaakt. De begroting is er in evenwicht, maar "we zijn blijven investeren in crèches en scholen, in innovatie en sociale woningen". (Belga)