'We hebben onze punten binnengehaald', zei hij vrijdagochtend op de VRT-radio. Beke is blij met die opsplitsing, omdat hij niet verwacht dat de MR het FDF van Olivier Maingain 'onder controle zal kunnen houden'.

'Natuurlijk is het hard tegen hard gegaan', zei Beke, waarmee ook hij erkende dat er heel wat met de spierballen werd gerold voorafgaande het akkoord. Hij beklemtoonde wel dat de engagementen die gemaakt zijn ook nageleefd moeten worden, 'als men echt een oplossing wil'.

Het onderscheid tussen het communautaire en de regeringsvorming maakt dat niet alle partijen uiteindelijk tot de coalitie moeten toetreden, merkte de CD&V'er voorts op. Aan het eind van de communautaire rit 'staat het elke partij vrij om te kijken of ze ook in de regering willen stappen'.

Maingain voelt zich vrij amendementen aan te dragen Toch is de staatshervorming nog lang geen feit. FDF-voorzitter Maingain benadrukte donderdag dat het zich vrij voelt amendementen aan te dragen op de huidige voorstellen. Beke kan daar naar eigen zeggen 'nog wel begrip voor opbrengen'. Hij ziet alvast een lichtpuntje in het feit dat de MR wel degelijk op bepaalde punten vragende partij is voor institutionele hervormingen. 'Als we het slim spelen, vinden we daar een bondgenoot', oordeelde hij.

Tot slot counterde Beke nog kort de verwijten vanuit N-VA. Bart De Wever liet zelf duidelijk verstaan dat hij niet aan tafel wil. 'Dan wordt een communautair akkoord en een splitsing van BHV natuurlijk ook onmogelijk', besloot hij. (Belga/SD)

'We hebben onze punten binnengehaald', zei hij vrijdagochtend op de VRT-radio. Beke is blij met die opsplitsing, omdat hij niet verwacht dat de MR het FDF van Olivier Maingain 'onder controle zal kunnen houden'. 'Natuurlijk is het hard tegen hard gegaan', zei Beke, waarmee ook hij erkende dat er heel wat met de spierballen werd gerold voorafgaande het akkoord. Hij beklemtoonde wel dat de engagementen die gemaakt zijn ook nageleefd moeten worden, 'als men echt een oplossing wil'. Het onderscheid tussen het communautaire en de regeringsvorming maakt dat niet alle partijen uiteindelijk tot de coalitie moeten toetreden, merkte de CD&V'er voorts op. Aan het eind van de communautaire rit 'staat het elke partij vrij om te kijken of ze ook in de regering willen stappen'. Maingain voelt zich vrij amendementen aan te dragen Toch is de staatshervorming nog lang geen feit. FDF-voorzitter Maingain benadrukte donderdag dat het zich vrij voelt amendementen aan te dragen op de huidige voorstellen. Beke kan daar naar eigen zeggen 'nog wel begrip voor opbrengen'. Hij ziet alvast een lichtpuntje in het feit dat de MR wel degelijk op bepaalde punten vragende partij is voor institutionele hervormingen. 'Als we het slim spelen, vinden we daar een bondgenoot', oordeelde hij. Tot slot counterde Beke nog kort de verwijten vanuit N-VA. Bart De Wever liet zelf duidelijk verstaan dat hij niet aan tafel wil. 'Dan wordt een communautair akkoord en een splitsing van BHV natuurlijk ook onmogelijk', besloot hij. (Belga/SD)