Volgens Alexander De Croo is er wel nog "marge" om bijkomend te besparen. Dat zei de Open VLD-voorzitter in Terzake in een reactie op uitspraken van PS-voorzitter Thierry Giet.

Giet liet verstaan dat er bij de komende federale begrotingscontrole niet extra kan bespaard worden op de uitgaven. "We zijn al tot op het bot gegaan", zo zei Giet. De PS-voorzitter ziet andere methoden om het tekort op de begroting terug te dringen, zoals een hogere belasting op inkomsten uit kapitaal, een taks op beursverrichtingen of een patrimoniumtaks.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo is het daar niet mee eens. Volgens hem is er wel nog "zeer duidelijk marge om bijkomend te besparen". De Croo verwerpt de voorstellen van Giet om te werken op de inkomstenzijde met een patrimoniumtaks of een belasting op de meerwaarde van aandelen. "Dat zijn inefficiënte belastingen die we maanden geleden al van tafel hebben geveegd", klonk het. "Nu bijkomende lasten invoeren, is de economie in de richting van een recessie duwen en dan bekomt men het tegenovergestelde effect van wat we beogen."

Giet liet ook verstaan dat er niet kan geraakt worden aan de index. De Croo noemt een indexsprong echter "één van de mogelijke maatregelen".

'Staken verandert niets aan de plannen van de regering'

De Croo haalde in Terzake ook uit naar de vakbonden voor de staking van 30 januari. "Er wordt gestaakt tegen de toekomst van het land", aldus De Croo. "Dit is een fout signaal en ik roep de vakbonden op zich te bezinnen." De Open VLD-voorzitter ontkent dat de regering het sociaal overleg aan haar laars lapt. "Het sociaal overleg is aan de gang. Het zijn de vakbonden die met hun staking geen respect tonen voor het sociaal overleg." Bovendien zal de staking volgens De Croo niets veranderen aan de plannen van de regering. "Een staking haalt niks uit, overleg wel." (Belga/INM)

Volgens Alexander De Croo is er wel nog "marge" om bijkomend te besparen. Dat zei de Open VLD-voorzitter in Terzake in een reactie op uitspraken van PS-voorzitter Thierry Giet. Giet liet verstaan dat er bij de komende federale begrotingscontrole niet extra kan bespaard worden op de uitgaven. "We zijn al tot op het bot gegaan", zo zei Giet. De PS-voorzitter ziet andere methoden om het tekort op de begroting terug te dringen, zoals een hogere belasting op inkomsten uit kapitaal, een taks op beursverrichtingen of een patrimoniumtaks. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo is het daar niet mee eens. Volgens hem is er wel nog "zeer duidelijk marge om bijkomend te besparen". De Croo verwerpt de voorstellen van Giet om te werken op de inkomstenzijde met een patrimoniumtaks of een belasting op de meerwaarde van aandelen. "Dat zijn inefficiënte belastingen die we maanden geleden al van tafel hebben geveegd", klonk het. "Nu bijkomende lasten invoeren, is de economie in de richting van een recessie duwen en dan bekomt men het tegenovergestelde effect van wat we beogen." Giet liet ook verstaan dat er niet kan geraakt worden aan de index. De Croo noemt een indexsprong echter "één van de mogelijke maatregelen". 'Staken verandert niets aan de plannen van de regering' De Croo haalde in Terzake ook uit naar de vakbonden voor de staking van 30 januari. "Er wordt gestaakt tegen de toekomst van het land", aldus De Croo. "Dit is een fout signaal en ik roep de vakbonden op zich te bezinnen." De Open VLD-voorzitter ontkent dat de regering het sociaal overleg aan haar laars lapt. "Het sociaal overleg is aan de gang. Het zijn de vakbonden die met hun staking geen respect tonen voor het sociaal overleg." Bovendien zal de staking volgens De Croo niets veranderen aan de plannen van de regering. "Een staking haalt niks uit, overleg wel." (Belga/INM)